Τηλεόραση Ραδιόφωνο
antonios

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών κατά ανηλίκων, που διέμεναν σε δομές του μη κυβερνητικού οργανισμού. Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παγώνουν κυριολεκτικά το αίμα, τόσο αυτών που βρίσκονταν κοντά στην «Κιβωτό», όσο και αυτών γνώριζαν το έργο της δομής. Ανάμεσα τους και πολλοί επώνυμοι που έχουν σταθεί στο πλευρό του πάτερ Αντώνιου και του έργου του.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει βραβευθεί πολλές φορές για την δράση του και το έργο που επιτελεί μέσω της «Κιβωτού της Κόσμου». Το 2018 κέρδισε το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018» με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο GENE Global Education Award της Κιβωτού του Κόσμου 2020/202, για το καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμά του επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

pateras-antonios-kivotos

Στόχος του πάντα να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ΜΚΟ, μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις. Πριν έναν χρόνο, όταν τον Οκτώβριο του 2021 ο πατέρας Αντώνιος είχε βρεθεί στη Χίο στο μεγάλο γεύμα αγάπης και τιμής προς στην Κιβωτό σε μια εκδήλωση με τον συντονισμό της Σταματίνας Τσιμτσιλή.

Ο τραγουδιστής, Πάνος Μουζουράκης ως «Πρέσβης της Κιβωτού του Κόσμου» είχε μιλήσει τηλεοπτικά στο παρελθόν, ενώ είχε αναφερθεί στον πατέρα Αντώνιο.

Μάρκος Σεφερλής, Γιώργος Πλούταρχος, Λυδία Αγγελοπούλου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Προκόπης Παυλόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου κ.α στήριζαν τον πατέρα Αντώνιο και το έργο του.

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες κακοποίησης στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, παρουσιαστές – δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες αντέδρασαν έντονα με αναρτήσεις στα social media.

Ρούλα Κορομηλά

Η παρουσιάστρια του Mega παρακολουθώντας σοκαρισμένη τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, έκανε το δικό της σχόλιο στο twitter αποκαλύπτοντας μάλιστα για πρώτη φορά πως στο παρελθόν στήριζε οικονομικά την Κιβωτό του Κόσμου.

«Στήριζα την Κιβωτό του Κόσμου έμπρακτα από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της, πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου κι υποστηρίζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο. Αν όσα τραγικά ,αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχύουν, νοιώθω οργή και απογοήτευση» έγραψε η Ρούλα Κορομηλά.

Νίκη Λυμπεράκη

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της «Μεγάλης Εικόνας» στο Mega λίγα 24ωρα πριν τις καταγγελίες, είχε βρεθεί στην Κιβωτό του Κόσμου όπου και είχε συνομιλήσει τηλεοπτικά με τον πατέρα Αντώνιο.

Η Νίκη Λυμπεράκη δήλωσε σοκαρισμένη με τις καταγγελίες: «Είναι μία υπόθεση που μας έχει ταράξει όλους, νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος στο άκουσμα αυτή της ιστορίας δεν έχει ταραχθεί εσωτερικά. Η επικαιρότητα δυστυχώς στη χώρα μας είναι γεμάτη με τέτοιες υποθέσεις, φρικώδεις υποθέσεις», ανέφερε στο Live News η Νίκη Λυμπεράκη.

 Ζέτα Δούκα

«Ας ξεκινήσουμε να ακούμε τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές “φιλοξενίας” ενηλικιώνονται (!) μέσα σε αυτές και ουσιαστικά χωρίς φωνή», έγραψε όλο νόημα η ηθοποιός στον λογαριασμό της στο instagram

Κώστας Κρομμύδας

«Η κιβωτός του κόσμου έγινε κιβωτός του τρόμου για κάποια παιδιά… Έχοντας βοηθήσει στο παρελθόν με πολλούς τρόπους το συγκεκριμένο ίδρυμα, αισθάνομαι απογοήτευση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να προστατέψουμε όλα αυτά τα ανυπεράσπιστα παιδιά», έγραψε ο Κώστας Κρομμύδας στο Twitter.

Μέχρι αυτή την ώρα οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τις καταγγελίες στις δομές της Κιβωτού, με τους αρμόδιους της ΜΚΟ να διαψεύδουν όλα τα παραπάνω.

Σίσσυ Χρηστίδου

Η παρουσιάστρια του Mega ξέσπασε μέσα από το «Χαμογέλα και Πάλι!»: «Να ρωτήσω κάτι; Καταλαβαίνω ότι βάλλεται η Κιβωτός, ότι έχει δώσει όλη αυτή την αγάπη, προστατεύει τα παιδιά και τώρα τους έχει βρει αυτό τους ανθρώπους και τα λοιπά. Όταν είσαι στη θέση των ανθρώπων αυτών και έρχεται ένα από τα παιδιά σου, γιατί είναι παιδί τους, το μεγάλωσαν και σου λέει μου έχει συμβεί αυτό.

Εσύ αντί να πεις θα το ψάξω, θα το ερευνήσω, θα γυρίσω ανάποδα την δομή να βρω ποιος μπορεί να τόλμησε να σου κάνει κάτι τέτοιο. Βγαίνεις απευθείας μέσα σε μία μέρα χωρίς καμία έρευνα να έχει πραγματοποιηθεί και λες το κάνει από κακία, το κάνει με δόλο και για να μας εκδικηθεί για την αγάπη που το δώσαμε;».

Ναταλία Γερμανού

Η παρουσιάστρια του Alpha δεν θα μπορούσε να μη τοποθετηθεί και εκείνη δημόσια για τις καταγγελίες μέσα από την εκπομπή «Καλύτερα Δεν Γίνεται».

«Προσπαθώ να κρατήσω ακόμη μια ελπίδα ότι δε θα είναι αυτό που φανταζόμαστε. Αλλά και πάλι, ακόμη κι αν αποδειχτεί ότι όλοι οι άλλοι φταίνε και κάποιοι άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε θέσεις που δε θα έπρεπε και ερχόταν σε επαφή με παιδιά, ενώ δε θα έπρεπε. Πάλι θα πω ότι αν έπρεπε να επιρρίψω μια ευθύνη στον πατέρα Αντώνιο, αυτή είναι ότι έπρεπε να τους περάσει από 40 κόσκινα. Όλους τους ανθρώπους που ήξερε πως θα έρθουν σε επαφή με παιδιά. Είτε είναι 4, 10, 14, 19 χρονών. Δεν έχει σημασία, είναι παιδιά.

Τον άκουσα που είπε πως είναι παιδιά παραβατικών οικογενειών, δύσκολα στη διαχείρισή τους και ίσως μας εκδικούνται γιατί υποκαθιστούμε τους γονείς τους. Μπορώ να φανταστώ περίπου πως το εννοούσε. Ότι αυτά τα παιδιά έχουν θυμό μέσα τους, ίσως εννοούσε, γιατί στερήθηκαν τους φυσικούς τους γονείς. Δε θέλω να πιστεύω ότι εννοούσε πως είναι κακά παιδιά που τώρα εκδικούνται» τόνισε η Ναταλία Γερμανού.

Μάριος Αθανασίου

Από την άλλη, ο Μάριος Αθανασίου με ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram γνωστοποίησε ότι έχει τη δυνατότητα να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια – νομική υπεράσπιση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη – σε όποιον έχει πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς.

«Τώρα που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και αρχίζουμε τις τελευταίες ημέρες και μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές και ίσως παραβατικές σε ακραίο βαθμό σε κάποιες δομές… Και ξαφνικά πέφτουμε από τα σύννεφα. Όχι όλοι. Κάποιοι ξέρουν, κάποιοι έχουν υποστεί. Δεν παίρνω τη θέση κανενός…

Όμως επειδή θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ ζητώ την εμπιστοσύνη σας, θα ήθελα όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία σοβαρή ή έχει υποστεί κάτι ή έχει πληροφορίες που μπορεί να τεκμηριώσει, θα ήθελα να έρθει σε επαφή μαζί μου. Μπορώ να παρέχω δικηγόρο και άλλες δυνατότητες, αν χρειάζεται κάποια ψυχολογική υποστήριξη ή ό,τι άλλο χρειαστεί. Οφείλουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα» είπε ο γνωστός ηθοποιός στο βίντεο που ανέβασε.