Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προδημοτική εκπαίδευση

Έξω από το Προεδρικό  θα βρεθούν το απόγευμα της Τετάρτης οι νηπιαγωγοί και τα μέλη της ΠΟΕΔ. Θα διαμαρτυρηθούν ενάντια στον σχεδιασμό της εφαρμογής της επέκτασης της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, αφού όπως υποστηρίζουν το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στην βουλή οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της προδημοτικής εκπαίδευσης.

Με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου να δηλώνει πως «έστω και την υστάτη καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει με στόχο να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση προς τη βουλή να αποτρέψει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας».

Η προδημοτική εκπαίδευση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί απαντά ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της βουλής, θεσπίζει την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών αντί των  4 χρόνων  και 8 μηνών που ισχύει σήμερα.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, «τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουμε θέσεις στα δημόσια σχολεία στο βαθμό του επιτρεπτού και θα επιχορηγούνται οι γονείς για δίδακτρα εκεί όπου πληρώνονται. Τα παιδιά θα έχουν όλα πρόσβαση σε προδημοτική από τα τέσσερα και οι γονείς θα απαλλαγούν από τα δίδακτρα είτε σε δημόσια νηπιαγωγεία είτε σε ιδιωτικά».  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, 1.900 παιδιά, από 4 ετών μέχρι 4 και 8 μηνών φοιτούν φέτος σε δημόσια νηπιαγωγεία και πληρώνουν δίδακτρα.

«Θα σταματήσουν να πληρώνουν δίδακτρα και βεβαίως θα αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν τις θέσεις στα δημόσια νηπειαγωγεία. Πως λοιπόν ιδιωτικοποιούμε; Το αντίθετο είναι που συμβαίνει. Και ελπίζω και η βουλή θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που μας δίνει το σχέδιο ΄΄Η Κύπρος Το Αύριο΄΄ για ένα βήμα προόδου», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Το θέμα θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας την Τετάρτη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ αλλά και Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσουν τροπολογίες επί του νομοσχεδίου. Αυτές που θα εγκριθούν θα οδηγηθούν μαζί με το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την 1η Δεκεμβρίου.