Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βροχες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας προβαίνει σε συστάσεις προς το κοινό με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει, οι πολίτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από τα σπίτια ή τους χώρους εργασίας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές στα υποστατικά λειτουργούν κανονικά.

Προτρέπει όσους διαθέτουν υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, να προχωρήσουν στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσουν αυτόματη αντλία νερού. Τα πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβός εξοπλισμός πρέπει να μετακινηθεί, προστίθεται.

Για όσους κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή, η Πολιτική Άμυνα λέει ότι πρέπει να αφήσουν -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

Οι πολίτες καλούνται να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης, να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας, αν βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων, το κοινό καλείται να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να αποφύγει την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά την διάρκεια πλημμύρας, αν κάποιος είναι μέσα σε κτίριο, καλείται να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, προτρέπονται να μη διασχίσουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.

Επίσης, να σταματήσουν και να αλλάξουν κατεύθυνση, αν βρεθούν σε δρόμο που έχει πλημυρίσει.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει ακινητοποιηθεί, ο πολίτης προτρέπεται να το εγκαταλείψει καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Το κοινό καλείται να μείνει μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζει σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, μετά την πλημμύρα, αν βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, οι πολίτες προτρέπονται να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών και εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση.

Επίσης, τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Το κοινό προτρέπεται να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης και να μην χρησιμοποιεί χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης, η Πολιτική Άμυνα αναφέρει πως πρέπει να θυμούνται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

«Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης» σημειώνεται.

Το κοινό προτρέπεται να κλείσει τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορέσει κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς.