Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Photo 1 Siteplan

Στους δημότες που αγαπούν τη Λεμεσό και ανησυχούν για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα για τον Δημόσιο Κήπο, ένα από τα ιστορικότερα σημεία της πόλης, απαντούμε με τρεις αλήθειες και ένα γεγονός.

Για να γνωρίζουν όλοι την πραγματικότητα!

Για να μην επηρεάζονται από παραπλανητικά συνθήματα!

Ο Δήμος Λεμεσού στον απόηχο των αντιδράσεων, δίδει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα σημεία που φαίνεται να προκαλούν προβληματισμό σε σχέση με την ανανέωση του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο και τη δωρεά που αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτήν, καθώς και για τη μελέτη αναβάθμισης του Δημόσιου Κήπου, που εκπονήθηκε προκαταρτικά από το 2010.

Ο Δήμος Λεμεσού, περισσότερο από όλους, επιθυμεί να διασφαλίσει την ιστορικότητα του Δημόσιου Κήπου της πόλης και αυτό πράττει απαρέγκλιτα.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν για τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν τον Δημόσιο Κήπο και την ανανέωση του παιδότοπου. 
Η διαφύλαξη της ιστορικότητας του χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος και επέκταση των χώρων πρασίνου, η χρησιμοποίηση υλικών για τα παιχνίδια που διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας, είναι παράμετροι που δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση για τον Δήμο Λεμεσού.

ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Δημόσια διαβούλευση σε σχέση με τον παιδότοπο

Για τμήμα του δημοσίου κήπου όπου υπήρχε ήδη παιδότοπος ο οποίος χρειαζόταν ανανέωση ώστε να πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προτάθηκε στο Δήμο Λεμεσού από μια ομάδα ανθρώπων που ζουν με τις οικογένειες τους και εργάζονται στη Λεμεσό,  να αναλάβουν πλήρως με ιδιωτική δωρεά την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του υφιστάμενου παιδότοπου. Πριν από την εξέταση και αποδοχή της δωρεάς, οι δωρητές ανέθεσαν σε μελετητική ομάδα αποτελούμενη από προσοντούχους επαγγελματίες (αρχιτέκτονα, μηχανικό και ειδικό τοπίου), μέλη του ΕΤΕΚ, την εκπόνηση λεπτομερών σχεδίων αναβάθμισης του παιδότοπου περιλαμβανομένης και της εφαρμογής όλων των απαιτούμενων προτύπων ασφαλείας, σε σχέση τόσο με το δάπεδο όσο και με τον εξοπλισμό (παιχνίδια). Εφόσον τα παραπάνω έτυχαν μελέτης, που διήρκησε πέραν των 2 ετών, και έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, η πρόταση για την παραχώρηση της δωρεάς για αναβάθμιση του παιδότοπου τέθηκε ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την αποδοχή της χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη για δημόσια διαβούλευση λόγω της φύσης του έργου και εφόσον δεν πρόκειται για αλλαγή χρήσης στην εν λόγω περιοχή του δημοσίου κήπου. Οι εργασίες αναβάθμισης του παιδότοπου βρίσκονται σε εξέλιξη και επιβλέπονται τόσο από τους μελετητές (μέλη του ΕΤΕΚ) όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Απαιτούμενες άδειες /εγκρίσεις    

Οι Δήμοι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, μεριμνούν για την συντήρηση/αναβάθμιση υφιστάμενων πλατειών/παιδότοπων κάτι για το οποίο δεν απαιτείται αδειοδότηση, παρόλο που όλες οι σχετικές εργασίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Στην περίπτωση της αναβάθμισης του παιδότοπου στο Δημόσιο Κήπο, επιπρόσθετα των πιο πάνω, όλες οι εργασίες/αναβαθμίσεις, επιβλέπονται από προσοντούχους μηχανικούς /αρχιτέκτονες, μέλη του ΕΤΕΚ.
Είναι αυτονόητο ότι για σκοπούς συντήρησης/αναβάθμισης υφιστάμενων πλατειών/παιδότοπων πρέπει να γίνονται και οι ελάχιστες αναγκαίες υποδομές  για τη δημιουργία θεμελιώσεων, δαπέδων ασφαλείας κλπ., σύμφωνα με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση /λειτουργία των χώρων/παιδότοπων.

ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και υλικά

Οι υπό εκτέλεση εργασίες αφορούν στην αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου κατά τρόπο που να πληροί τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας με παραδοσιακά παιχνίδια (κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, σχοινιά) και άλλες πιο σύγχρονες ξύλινες κατασκευές και όχι στη δημιουργία θεματικού πάρκου (τύπου λούνα παρκ με μεγάλες μηχανικές κατασκευές και τρενάκια υψηλών εντάσεων και αδρεναλίνης). Στο πλαίσιο αυτό, τόσο κατά την υλοποίηση οι υπεύθυνοι μελετητές μεριμνούν τόσο για την προστασία  των υφιστάμενων δέντρων όσο και για τον πρόσθετο εμπλουτισμό του πρασίνου. Λαμβάνοντας  υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου, πέραν της καθημερινής επίβλεψης από τους μελετητές, διενεργούνται τακτικός έλεγχος και εποπτεία από τον γεωπόνο του Δήμου με βάση οδηγίες του Τμήματος Δασών.                                      

Τι θα συμβεί με τα δέντρα στο χώρο;

Φυσικά τα δέντρα παραμένουν. Τα δέντρα, αποτελούν βασικό μέρος του έργου αναβάθμισης της παιδικής χαράς. Παρέχουν την απαραίτητη σκιά, μειώνουν τη θερμοκρασία κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και ενεργοποιούν περαιτέρω την αγάπη για τη φύση στα παιδιά συνδυάζοντας χαρούμενους χώρους παιχνιδιού με το φυσικό περιβάλλον. Το πράσινο ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τη φύτευση πολλών χιλιάδων επιπλέον θάμνων και φυτών ενώ διευκολύνεται η φροντίδα τους με την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και διαδρόμων για την δυνατότητα κλαδέματος/φροντίδας κλπ. Μετά τις υποδείξεις από το Τμήμα Δασών για συγκεκριμένα σημεία, τα σχέδια αναθεωρήθηκαν για αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα έγινε και μια πιο γενική αναθεώρηση, προκειμένου να δοθεί ακόμη περισσότερος χώρος στο έδαφος από αυτόν που ορίζει ο νόμος.

Τι είδους υλικά θα χρησιμοποιηθούν στα δάπεδα;

Υπάρχουν 3 τύποι επιφανειών σε αυτόν τον παιδότοπο: χώμα, και χυτό δάπεδο ασφαλείας (epdm) και μονολιθικό διακοσμητικό δάπεδο (granostone).

Το γόνιμο έδαφος χρησιμοποιείται για τα υφιστάμενα δέντρα αλλά και για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. 

Το χυτό δάπεδο ασφαλείας (epdm), που θεωρείται η καλύτερη επιλογή για μια σύγχρονη παιδική χαρά και χρησιμοποιείται ήδη σε παιδότοπους που υπάρχουν στην περιοχή του Μώλου καθώς και σε πολλά ξενοδοχεία στην Κύπρο, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μεταβλητού ύψους στους χώρους των παιχνιδιών. Διασφαλίζει την ασφάλεια των παιδιών με Ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ 1177, και πρόκειται για ένα πορώδες, μη τοξικό υλικό (που δεν είναι πλαστικό) μέσω του οποίου περνά το νερό στο ειδικό πετρόστρωμα, από κάτω, και τελικά καταλήγει στο έδαφος. 

Το μονολιθικό διακοσμητικό δάπεδο (granostone), που χρησιμοποιείται επίσης στην περιοχή του Μόλου, αλλά και ευρύτερα, είναι το μόνο δάπεδο που δεν απορροφά το νερό και θα χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό λιγότερο του 1/4 της συνολικής επιφάνειας, για τεχνικούς σκοπούς κυρίως σε χώρους εισόδου, προκειμένου να παρέχει στους επισκέπτες μια πιο σταθερή επιφάνεια, να διασφαλίζει προσβασιμότητα στο χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, οικογένειες με καροτσάκια και επιπλέον για να μπορούν οι ομάδες συντήρησης να συντηρούν τα ψηλά δέντρα με βαριά μηχανήματα και εξοπλισμό. Επίσης, οι πλάκες από σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται μόνο ως βάσεις για τα παιχνίδια και διαθέτουν ειδικές οπές αποστράγγισης για να περνά το νερό από κάτω. 

Τέλος, η κυκλική κατασκευή που βρισκόταν χώρο της προ-υπάρχουσας παιδικής χαράς, επιδιορθώνεται και παραμένει ως ένας χώρος με παγκάκια.

Από τι υλικά θα είναι φτιαγμένα τα παιχνίδια;  

H Lappset (https://www.lappset.com/) είναι ο σχεδιαστής και κατασκευαστής των παιχνιδιών του παιδότοπου, μια εταιρεία με 50 χρόνια εμπειρία που διαθέτει πράσινα εργοστάσια και όλα τα υλικά της είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των παιχνιδιών είναι το ξύλο από πιστοποιημένα δάση, κάτι που σημαίνει ότι το υλικό είναι εγγυημένο ότι παράγεται οικολογικά. Πρόκειται για ένα φυσικό και μαλακό υλικό για τα παιδιά. Παραμένει ευχάριστο στη χρήση κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, αφού για παράδειγμα δεν ζεσταίνεται στον ήλιο. Το πιστοποιητικό PEFC™ της παραγωγού εταιρείας Lappset, είναι το πιο διαδεδομένο πιστοποιητικό δασοκομίας στον κόσμο. 

Τα πρόσθετα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 

(α) το ανθεκτικό laminate υψηλής πίεσης (κυρίως για τα διακοσμητικά στοιχεία),

(β) τα σχοινιά και τα δίχτυα είναι ενισχυμένα με χάλυβα εσωτερικά,

(γ) οι υψηλής ποιότητας τσουλήθρες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό MD-PE που πληροί τις απαιτήσεις REACH (κανονισμός ΕΕ σχετικά με την καταχώριση, την αξιολόγηση, την έγκριση & τον περιορισμό των χημικών ουσιών) και δεν περιέχει καμία επικίνδυνη για την υγεία ουσία, οι τσουλήθρες δεν χρειάζονται συντήρηση, είναι ανθεκτικές στα χτυπήματα και παραμένουν δροσερές και κάτω από τον καυτό ήλιο, και 

(δ) τα σπειροειδές ελατήρια στα μικρά αλογάκια που αναπτύχθηκε από τη Lappset, προσφέρει για περισσότερα από 30 χρόνια στα παιδιά τη χαρά της γρήγορης κίνησης και είναι κατασκευασμένο από στιβαρό ατσάλι με επίστρωση LappCoat, το σπειροειδές ελατήριο δεν κινείται προς το πλάι, προσφέροντας στα παιδιά ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα ασφαλή αιώρηση αφού η κίνηση του ελατηρίου μπρος-πίσω ηρεμεί τα παιδιά.

Κάθε παιδική χαρά της Lappset είναι διαφορετική, συμπεριλαμβανομένης αυτής που δημιουργείται για τη Λεμεσό. Ωστόσο, για να έχετε μια αίσθηση του νέου παιδότοπου, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από άλλους παιδότοπους που κατασκευάστηκαν από τη Lappset και βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένοι σε Φινλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Ελλάδα, και Αυστραλία, με μια επίσκεψη στον σύνδεσμο https://www.lappset.com/Products/References

Σημαντική Πληροφορία: O παιδότοπος θα είναι προσιτός για όλες τις ηλικίες και με ειδικά παιχνίδια για ΑμεΑ.

ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΗΠΟ

Το 2010, στα πλαίσια αντισταθμιστικών παρακείμενης ανάπτυξης, εκπονήθηκε προκαταρκτική μελέτη αναβάθμισης του χώρου του Δημόσιου Κήπου, ενώ πρόσφατα ο Δήμος Λεμεσού ανέθεσε, με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες, την επικαιροποίηση του προκαταρκτικού σχεδιασμού σε ιδιώτη αρχιτέκτονα/πολεοδόμο, μέλος του ΕΤΕΚ. Στο γενικό προκαταρκτικό σχέδιο (Master Plan) που ετοιμάστηκε δεν προβλέπονται  ουσιώδεις παρεμβάσεις στο χώρο και ούτε αλλάζει ο ιστορικός χαρακτήρας του Δημοσίου Κήπου. Αντίθετα, και παρόλο που δεν εκπονήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός, προβλέπεται ουσιαστική αναβάθμιση του φυτικού υλικού με παράλληλη δημιουργία θεματικών ιστορικών ενοτήτων.

Δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε σκέψη/πρόταση για διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αφού ο σεβασμός της ιστορικότητας του χώρου επιβάλλει τη διατήρηση τόσο της χωροταξικής διαμόρφωσης όσο και των δραστηριοτήτων/χρήσεων του δημόσιου κήπου στην αρχική τους μορφή. Ο Δήμος δεν έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει ουσιώδεις παρεμβάσεις στο χώρο  ούτε και να αλλάξει τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη δωρεά της παιδικής χαράς, τονίζεται πως αυτή αφορά μόνο την αναβάθμιση του υφιστάμενου παιδότοπου και αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι που μπορεί να συμπίπτει σχεδιαστικά και χρονικά με το γενικό προκαταρκτικό σχέδιο αλλά ουδεμία σχέση έχουν τόσο οι δωρητές όσο και η δωρεά τους με τον εκσυγχρονισμό άλλων τμημάτων του Δημόσιου Κήπου, άρα και του γενικού προκαταρκτικού σχεδίου.

Ο Δήμος Λεμεσού, έχει πρόθεση πριν την οποιαδήποτε ωρίμανση των σχετικών σχεδιασμών του γενικού προκαταρκτικού σχεδιασμού να θέσει το προαναφερόμενο εν λόγω σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.
 

Photo 1 Siteplan
Photo 1 Siteplan
Photo 1 Siteplan
Photo 1 Siteplan