Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στόλντεμπεργκ Ερντογάν

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ότι προσφέρουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Bloomberg: Η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την αίτηση της Σουηδίας

Η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους, αναφέρει σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές στην Άγκυρα.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τις προγραμματισμένες για το επόμενο έτος προεδρικές εκλογές είναι ελάχιστες, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους.

Η Φινλανδία

Από την άλλη, η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στη συμμαχία. Ωστόσο, στην Άγκυρα σχεδιάζουν να ψηφίσουν και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα.

Σημειώνεται πως από σήμερα και για τις δυο επόμενες μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, με βασικό θέμα συζήτησης το ενταξιακό Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Πηγή: In.gr