Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τιτινα

Η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της Τουρκίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις της στην υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου. Μάλιστα η ίδια η Τιτίνα Λοιζίδου θα πρέπει πλέον να αποταθεί στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος. 

Μία άκρως δυσμενή εξέλιξη η οποία δεν επηρεάζει μόνο το εδαφικό και το προσφυγικό αλλά και το ίδιο το κυπριακό πρόβλημα στο σύνολο του.

Πρόκειται για ένα πολιτικό ράπισμα με σημαντικές προεκτάσεις στο περιουσιακό και κατ’ επέκταση στο Κυπριακό το οποίο δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε το κλείσιμο ουσιαστικά της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου. Ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα επιτηρεί πλέον την υπόθεση Λοϊζίδου η οποία με βάση την σημερινή αρνητική εξέλιξη για την Λευκωσία καλείται πλέον να προσφύγει στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας στο ψευδοκράτος αναφορικά με το ζήτημα αποκατάστασης της περιουσίας της καθώς και για την διεκδίκηση αποζημιώσεων μετά το έτος 1998. 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι με βάση αυτά τα νέα δεδομένα η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και μαζί και το απαράδεκτο πλαίσιο που την συνοδεύει και τείνουν να αποτελέσουν το αποκλειστικό μοντέλο στο περιουσιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στην ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Υπουργών η πρόταση για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ψηφίστηκε από 25 κράτη μέλη πρόκειται για την Σουηδία, Εσθονία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Λετονία, Τουρκία, Φιλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Ελβετία, Λιθουανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βέλγιο, Ισλανδία, Δανία και Βρετανία, μαζί τους και το Λιχνενστάιν, η Αλβανία, η Πορτογαλία και η Βόρειος Μακεδονία χώρες οι οποίες μέχρι πρόσφατα τηρούσαν αποχή και ως εκ τούτου κρατούσαν ζωντανή την υπόθεση  Λοϊζίδου δεδομένου ότι για οριστικό κλείσιμο απαιτούνται 24 τουλάχιστον ψήφοι. Υπερ της διατήρησης της υπόθεσης Λοίζίδου ανοικτής προς επιτήρηση τοποθετήθηκαν μόλις πέντε κράτη η Κύπρος, η Ελλάδα, Σερβία, Αμερνία και Βουλγαρία.

Ενώ 16 χώρες τήρησαν αποχή. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο ΑΝΤ1 πριν από μερικές βδομάδες η Γερμανία και η Νορβηγία είχαν οργανώσει παρασυναγωγή καλώντας όλα τα κράτη που τηρούσαν αποχή να ψηφίσουν υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης Λοϊζιδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η στάση του Βερολίνου ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης καθώς επέμενε στο κλείσιμο της υπόθεσης ακόμα και με διαβήματα που έκανε η Λευκωσία, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει της συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στο Κυπριακό. 


Σημειώνεται ότι στο ίδιο ζήτημα ενεπλάκη και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος έστειλε και επιστολές σε διάφορους ομολόγους του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ανατρέψει την πορεία που δρομολόγησε κατά κύριο λόγο το Βερολίνο. 

Σε ψηφοφορία και η διακρατική προσφυγή κατά της Τουρκιάς


Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι παραλίγο να χαθεί και το σύνολο της διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας καθώς στη ψηφοφορία επεκράτησαν ισορροπίες τρόμου. Την πρόταση για κλείσιμο και της διακρατικής προσφυγής έβαλε στο τραπέζι η γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και σύμφωνα με πληροφορίες εξασφάλισε 22 ψήφους. 

Η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών έχει «πολιτικές προεκτάσεις», λέει η Τιτίνα Λοϊζίδου

Πολιτικές προεκτάσεις είχε η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την προσφυγή της κατά της Τουρκίας για την περιουσία της στα κατεχόμενα, δήλωσε η Τιτίνα Λοϊζίδου στο ΚΥΠΕ.

«Είναι μια απόφαση που πιστεύω είχε πολιτικές προεκτάσεις. Η Επιτροπή Υπουργών έχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή είχε μπροστά της από το 2005 περιθώριο για να εφαρμόσει την αποκατάσταση της περιουσίας της. «Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν διάφορες άλλες παράμετροι και κατέληξε σε αυτή την απόφαση σήμερα», ανέφερε η κ. Λοϊζίδου.

Σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, «γιατί υπάρχει κι άλλη παράμετρος στην υπόθεσή μου».

Όπως είπε, η απόφαση έχει εφαρμοστεί στο ένα σκέλος, που αφορά την αποζημίωση για τη μη χρήση της περιουσίας και παραμένει το θέμα της ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας, μέσω της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι υπεύθυνη και έχει την υποχρέωση, να διαφυλάξει την εκτέλεση των αποφάσεων.
«Σε αυτό το σκέλος της απόφασης, η Επιτροπή Υπουργών, μετά από πολλά χρόνια που συζητείτο, επέλεξε να κλείσει την επιτήρηση της απόφασης, διότι, λέει ότι υπάρχει το ένδικο μέσο της ‘επιτροπής αποζημιώσεων’ στα κατεχόμενα» είπε, αναφερόμενη στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Ωστόσο, συνέχισε, για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» εκκρεμούν δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της. «Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι αυτή η Επιτροπή, σε διάφορα διαδικαστικά σημεία, υστερεί και είναι αναποτελεσματική. Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή Υπουργών στο να κλείσει την επιτήρηση της υπόθεσής μου», σημείωσε.

Επιπλέον, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή Υπουργών έχει κάποιες αδυναμίες ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων «και ελπίζω ότι το σύστημα αυτό στο μέλλον θα βελτιωθεί».
Ως προς τα επόμενα της βήματα, είπε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να πει πώς θα χειριστεί την υπόθεση σε αυτό το στάδιο. Πρόσθεσε ότι «ήταν ένας πολύ επίπονος αγώνας μέχρι τώρα» ενώ ευχαρίστησε την Κυβέρνηση «για όλες της τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια».

Απογοήτευση εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών 

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει απογοήτευση για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοιζίδου κατά της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα εκφράζει απογοήτευση για τον αρνητικό ρόλο και εμπλοκή της Γραμματείας του Οργανισμού στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, παρά το ότι προχώρησε στην καταβολή μερικών αποζημιώσεων προς την κα Λοιζίδου, συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το σύνολο ή μέρος της περιουσίας της κας Λοιζίδου.

Ως εκ τούτου, η απόφαση για τερματισμό της επιτήρησης / επίβλεψης εφαρμογής της απόφασης από πλευράς Συμβουλίου της Ευρώπης είναι νομικά έωλη και πολιτικά προβληματική.

Την ίδια ώρα στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία, την οποία το ΕΔΑΔ κατέστησε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποστέρηση της περιουσίας της κας Λοιζίδου, συνεπεία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση άρση ή/και τερματισμό των υποχρεώσεων της Τουρκίας για αποκατάσταση της περιουσίας της κας Λοιζίδου.