Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι τελέστηκε το εικοστό-έκτο ετήσιο μνημόσυνο των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους, το 1996, ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. 

Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. 

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης. 
Επιμνημόσυνο λόγο για τα δυο αδικοχαμένα παλικάρια εκφώνησε ο Υποστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ. 

«Ήθελε λέει να ζει στην πατρίδα του λευτερος δεν πρόλαβε εκείνο το καλοκαίρι ο Τάσος να ανταμώσει μετά από σαράντα μέρες την μικρή του κόρη. Την ημέρα κηδείας του Τάσου αρνούμενος να τον αποχωριστεί σκαρφάλωσε στον ιστό για να αφαιρέσει την τουρκική σημαία όταν δέχθηκε το βόλι του Αττίλα, ξεψυχώντας λίγα μόλις μέτρα από τον χώρο θυσίας του τάσου, ήθελε λέει και εκείνος να ζει λευτερος στην πατρίδα του », ανέφερε ο Υποστράτηγος Λούκας Χατζημιχαήλ.  

Στο μνημόσυνο παρέστησαν οι οικογένειες των ηρωομαρτύρων, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς. 

«Μαζί μεγάλωσαν μαζί ερωτεύτηκαν την γαλανόλευκη μαζί πέταξαν μακριά από τον πρόσκαιρο τούτο κόσμο...», σημείωσε ο κ. Χατζημιχαήλ. 

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε τρισάγιο στο κοιμητήριο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των δύο ηρωομαρτύρων. 

Μεγαλειώδης εκδήλωση 

Το σημερινό μνημόσυνο ήταν η κορύφωση των τριήμερων αντικατοχικών εκδηλώσεων, με τεράστια συμμέτοχη κόσμου, και με διοργανωτή την Πρωτοβουλία Μνήμης Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. 

Στο οδόφραγμα Δερύνειας τερμάτισε χθες βράδυ η πορεία μνήμης που είχε φέτος ως κεντρικό σύνθημα, «Από την Μικρά Ασία, στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο», και με αφορμή την συμπλήρωση, φέτος, εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. 

Χίλιες πεντακόσιες μοτοσικλέτες από κάθε άκρη της ελεύθερης Κύπρου κατέκλυσαν το οδόφραγμα της Δερύνειας, αφού διένυσαν, από το απόγευμα της Παρασκευής, δεκάδες χιλιόμετρα, και πραγματοποίησαν σταθμούς σε οδοφράγματα και χώρους με συμβολισμό, αποδεικνύοντας και φέτος πως η μνήμη επικρατεί στον αγώνα εναντίον της λήθης. 

Της μεγαλειώδους πορείας προπορευόταν η μοτοσικλέτα του ηρωωμάρτυρα Τάσου Ισάακ, ενώ κυρίαρχο αίτημα των συμμετεχόντων ήταν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, να εκτελεστούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης και οι δολοφόνοι των δυο ηρωομαρτύρων, να οδηγηθούν επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης. 

 

μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
Η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ κατά το 26ο ετήσιο μνημόσυνο

 

μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
μνημόσυνο Ισαάκ Σολωμού
Η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ κατά το 26ο ετήσιο μνημόσυνο