Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Εξηγήσεις για τις καταγγελίες της μητέρας του πρώτου κρούσματος Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κύπρο, έδωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου σε δηλώσεις του στο ant1live.

Η μητέρα του 40χρονου κατήγγειλε σε παρέμβαση της στο Κεντρικό Δελτίο της Κρατικής τηλεόρασης ότι ο γιος της δεν λαμβάνει κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της νόσου, με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου να υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπραξε τα δέοντα από το πρώτο λεπτό εντοπισμού του πρώτου κρούσματος. 

Ξεκαθάρισε ότι ο 40χρονος ασθενής δέχεται την κατάλληλη θεραπεία από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που τον παρακολουθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που νοσηλεύεται, όπως εξάλλου συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Τώρα, όσον αφορά τα εμβόλια, ο Κωνσταντίνος Αθανασίου δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στον μηχανισμό κοινής προμήθειας φαρμάκων και εμβολίων για τη νόσο.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι, ο Υπουργός Υγείας ήρθε ήδη σε επαφή με γειτονικές χώρες που διαθέτουν εμβόλια για την Ευλογιά των Πιθήκων, έτσι ώστε να εξετάσει το σενάριο παραλαβής εμβολίων απ’ αυτές, μέχρι να φτάσει στην Κύπρο ο αριθμός που παραγγέλθηκε από την Ευρώπη. 

Πάντως, δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα που ειπώθηκε της προηγούμενες ημέρες, το οποίο ήθελε τα εμβόλια να φτάνουν στην Κύπρο τέλος του Αυγούστου, να αλλάζει, αφού το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε αίτημα στον μηχανισμό για επίσπευση της διαδικασίας λόγω εντοπισμού κρούσματος στη χώρα. 

Να αναφέρουμε ότι, το Υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και σε περίπτωση εντοπισμού εξανθήματος να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι καταγγελίες της μητέρας 

Υπενθυμίζεται πως, χθες το βράδυ η μητέρα του 40χρονου ασθενή προχώρησε σε δημόσια καταγγελία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Κρατικής τηλεόρασης, αναφέροντας ότι ο γιός της δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία.
 
Ειδικότερα, σημείωσε πως υπάρχει έλλειψη ειδικών φαρμάκων για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του γιού της.  

Μάλιστα, η μητέρα ανέφερε πως επικοινωνεί καθημερινά με τον γιο της μέσω μηνυμάτων, του οποίου η υγεία, σύμφωνα με την ίδια, χειροτερεύει καθημερινά.
 
Ο ασθενής και η μητέρα του, απηύθυναν έκκληση για έλευση εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσουν να προστατευθούν και οι στενές επαφές του 40χρονου.