Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Η κατάσταση της υγείας του 40χρονου που ανακοινώθηκε χθες ότι διαγνώσθηκε με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων, είναι καλή, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι το άτομο, με ιστορικό ταξιδιού, νοσηλεύεται, η κατάσταση υγείας του είναι καλή, παρακολουθείται και έχουν ενημερωθεί οι επαφές του.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, γίνονται διάφορες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου για το κατά πόσον μπορούν να εξασφαλιστούν κάποιες ποσότητες του εμβολίου. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο τέλη Αυγούστου, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, γίνονται κάποιες προσπάθειες από τον Υπουργό Υγείας για να προμηθευτεί η Κύπρος, αν είναι δυνατό, από κάποιες χώρες το εμβόλιο.

Ο 40χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό εντοπίστηκε μετά από τη διενέργεια μοριακής εργαστηριακής εξέτασης από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Εντοπίστηκαν οι στενές επαφές του περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων, λέει η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών

Έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις επαφές του ατόμου που διαγνώστηκε πρόσφατα με το νόσημα της ευλογιάς των πιθήκων και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, γίνεται αυτοπαρακολούθηση, σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, δήλωσε την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου.

Η κ. Κωνσταντίνου, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι με βάση το πρωτόκολλο, έχουν εντοπιστεί όλες οι στενές επαφές του ατόμου που διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ιχνηλατήσει όλες τις επαφές, στις οποίες έχουν δοθεί οδηγίες και παρακολουθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους αν έχουν συμπτώματα, είπε η κ. Κωνσταντίνου. Αυτό, είπε, γίνεται σε συνεργασία με τη Μονάδα, με την οποία υπάρχει καθημερινή επικοινωνία. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, πρόσθεσε, αυτό θα γίνεται για 21 ημέρες.

Η  Κύπρος αναμένει να παραλάβει περί τα τέλη Αυγούστου 1,400 δόσεις του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι κάνουν έντονες προσπάθειες για να επισπεύσουν την άφιξη κάποιας μικρής ποσότητας των δόσεων του εμβολίου.