Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκει το Υπουργείο Υγείας η επόμενη μέρα του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κύπρο.

Πρωταρχικός στόχος, να μην υπάρξει εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, κάτι που με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα διεθνώς, θα πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι:

Η κατάσταση της υγείας του περιστατικού είναι καλή, παρακολουθείται και αξιολογείται από τους θεράποντες ιατρούς, νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Νοσοκομείου Αναφοράς

 

Πρωτόκολλο Ευλογιάς των Πιθήκων

Η διάρκεια νοσηλείας του θετικού περιστατικού θα διαφανεί τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώνει ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εξέλιξης της υγείας του ασθενούς.

Ο Κωνσταντίνος Αθανασίου υποστήριξε ότι:

Η απόβαση του ιού ίσως να διαρκέσει δύο μέχρι τέσσερεις εβδομάδες και η αποδέσμευση θα υπάρξει όταν διαπιστωθεί πως έχουν επουλωθεί τα εξανθήματα.

 

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου και εντόπισε όλες τις επαφές του 40χρονου. Τόσο τις στενές, όσο και τις περιστασιακές.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας υποστήριξε ότι:

Δεν οφείλουν να περιορίζονται απλά θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση, σε συνεργασία με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας που ήδη προχωρούν – διενεργούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έτσι ώστε να δίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα άτομα που αποτελούν επαφές του επιβεβαιωμένου περιστατικού

 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, συστήνεται αυτοπαρακολούθηση για 21 μέρες, σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Η Ευλογιά των Πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω στενής σωματικής επαφής και κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της είναι τα εξανθήματα που εμφανίζονται μια με τρεις μέρες πριν από την έναρξη του πυρετού.

Υπουργείο Υγείας και ιατρικές υπηρεσίες, έχουν διαχειριστεί μέχρι στιγμής 11 ύποπτα περιστατικά της νόσου ενεργοποιώντας τα σχετικά πρωτόκολλα.

Στο μεταξύ, η Κύπρος τελεί εν αναμονή της παραλαβής των 1400 δόσεων του εμβολίου κατά της Ευλογιάς, με την καταληκτική ημερομηνία να αφορά περί τα τέλη Αυγούστου.

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου εξήγησε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 ότι:

Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και σε επίπεδο Υπουργού Υγείας αλλά και σε επίπεδο τεχνοκρατών για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια μικρή ποσότητα πιο γρήγορα. Ευελπιστώ πως μέχρι το τέλος της μέρας να έχουμε κάποιες ενδείξεις

 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το οποίο έχει καταρτιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα εμβόλια θα χορηγούνται στους επαγγελματίες υγείας που έχουν υπό την επίβλεψη τους τα θετικά περιστατικά αλλά και στις επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών.