Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγκυος

Αρνητική πρωτιά κατέχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τις καισαρικές τομές που γίνονται στις μέλλουσες μητέρες. Οι αριθμοί και τα στοιχεία εξάλλου μιλάνε από μόνα τους και δεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος με τους εμπλεκόμενους να αναζητούν τρόπους για μείωση των καισαρικών που πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» για το συγκεκριμένο θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι για τα  υψηλά ποσοστά που καταγράφονται στην Κύπρο ευθύνονται τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι γιατροί.

Εξήγησε ότι παλαιότερα πολλοί επιστήμονες κατεύθυναν τις γυναίκες στις καισαρικές τομές λόγω αυξημένου κέρδους, ωστόσο τέτοια φαινόμενα δεν κάνουν συχνά την εμφάνιση τους πλέον, με την προσοχή να στρέφεται περισσότερο στη ρίζα του κακού, δηλαδή την ορθή εκπαίδευση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι καισαρικές τομές που γίνονται στην Κύπρο αγγίζουν το 61%, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει μόλις στο 30%.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι επιλέγουν τις καισαρικές τομές ως, κατά την άποψη τους, εύκολη λύση, με τον κ. Παπαδάκη να ξεκαθαρίζει ότι αυτό συμβαίνει λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης ενημερωτικής εκστρατείας επί του θέματος από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τη σωστή εκπαίδευση και διαφώτιση των γυναικών που θα γίνουν μανούλες.

Κλείνοντας εξήγησε ότι είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το ποσοστό των καισαρικών τομών στην Κύπρο να μειωθεί στα φυσιολογικά (συγκριτικά με την ΕΕ) επίπεδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι αριθμοί που καταγράφονται στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλοι και δεν είναι αδύνατο να αγγίξουν αυτούς των κρατών μελών της ΕΕ.

Περισσότερα για το θέμα στο βίντεο που ακολουθεί: