Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το φαινόμενο των αυξημένων τοκετών με καισαρική απασχόλησε την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία ζήτησε μέτρα για τη δημιουργία κουλτούρας φυσιολογικού τοκετού και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης των γυναικών για τα πλεονεκτήματα του και μέτρα ώστε η καισαρική τομή να διενεργείται για αυστηρά ιατρικού λόγους.

 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία συζήτησε δημοσιεύματα σε σχέση με αύξηση των καισαρικών στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι οι καισαρικές τομές είναι αυξημένες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και την ΕΕ και φθάνει το 45% των γεννήσεων, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κυμαίνονται από 25% μέχρι 30%.
 
Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας 
 
Αναφέροντας ότι το θέμα προβληματίζει και καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Υγείας, όσο και με τον Ιατρικό Σύλλογο να αλλάξει η νοοτροπία και να δημιουργηθεί νέα κουλτούρα υπέρ του φυσιολογικού τοκετού, είπε πως θα πρέπει να καταστεί συνείδηση ότι η καισαρική τομή θα διενεργείται για ιατρικούς και μόνο λόγους.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής Υγείας θέλουν να πιστεύουν ότι οι καισαρικές δεν διενεργούνται για να αποκομίζουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη οι γυναικολόγοι, αλλά οφείλεται σε δημιουργηθείσα νοοτροπία και έλλειψη σωστής ενημέρωσης.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή Υγείας ζητά να διενεργηθεί καμπάνια ενημέρωσης, ώστε τα παιδιά να γεννιόνται φυσιολογικά και όχι με εγχειρήσεις, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκαν ενώπιον της Επιτροπής τόσο οι ιατρικοί σύλλογοι όσο και το Υπουργείο Υγείας ώστε το ποσοστό των καισαρικών να μειωθεί στο επίπεδο των διεθνών ποσοστών.
 
Θέμα χρημάτων;
 
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ενημερώθηκε για το κέρδος των κλινικών από τις καισαρικές, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή δεν μπήκε στη λογική των αριθμών και των χρημάτων, επαναλαμβάνοντας ότι η Επιτροπή Υγείας θέλει να πιστεύει και να πεισθεί ότι για αυτό το φαινόμενο ευθύνεται η νοοτροπία που δημιουργήθηκε και όχι οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε πως κατά τη συζήτηση τέθηκε και το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στο παρελθόν στα κρατικά νοσοκομεία να διενεργείται αυξημένος αριθμός καισαρικών τα Σαββατοκύριακα, και πρόσθεσε πως υπήρξε υποψία ότι αυτό γινόταν για να λαμβάνουν υπερωρίες οι γιατροί.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία δικαιολόγησαν αυτή την πρακτική, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια ώστε να καλύπτουν και τις γυναικολογικές επεμβάσεις και ανέφερε ότι μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας επήλθε διόρθωση.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα πως πρέπει να εισαχθεί στο μάθημα της αγωγής υγείας στα λύκεια να περιληφθεί ενότητα για το φυσιολογικό τοκετό για να δημιουργηθεί η κατάλληλη νοοτροπία και ανακοίνωσε ότι επιπλέον η Επιτροπή Υγείας ερευνά το ενδεχόμενο να συζητήσει με τις ασφαλιστικές εταιρείες για παραχώρηση αυξημένων κινήτρων για φυσιολογικό τοκετό.
 
Έλλειψη ενημέρωσης η αιτία;
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι η Eurostat δείχνει την Κύπρο ως μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε καισαρικές τομές, προσθέτοντας ότι με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας στον ιδιωτικό τομέα οι καισαρικές βρίσκονται γύρω στο 60% του συνόλου των γεννήσεων και στο δημόσιο τομέα στο 45%, προσθέτοντας ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Ανέφερε ότι η κύρια αιτία αυτού του αποτελέσματος «οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και σε μια νοοτροπία που υπάρχει στις έγκυες γυναίκες» και πρόσθεσε ότι «μας υπέδειξαν ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που κάνει καισαρικές είναι μετά από απαίτηση των ίδιων των γυναικών».
 
Ευθύνη και των γιατρών;
 
Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει και η ευθύνη του ίδιου του γιατρού να ενημερώσει και να συμβουλεύσει την έγκυο ότι θα πρέπει να γεννήσει φυσιολογικά».
 
Η κ. Μισιαούλη είπε ότι «αν δεν γίνει μια ενημέρωση, ιδιαίτερα στους μαθητές του Λυκείου, που να υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της φυσιολογικής γέννας έναντι της καισαρικής τομής, τότε ο κόσμος δεν θα πεισθεί».
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «και οι ίδιοι γιατροί να εκπαιδεύονται και να παρακολουθούν σεμινάρια για να μπορούν να ξέρουν να χειρίζονται τις έγκυες γυναίκες και να αποφεύγονται οι καισαρικές».
 
«Ο γιατρός, αποκτώντας την σχέση και την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει η έγκυος γυναίκα που τον επισκέπτεται, έχει τη δυνατότητα να την μεταπείσει για να αποφύγει μια καισαρική τομή από την στιγμή που δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις», πρόσθεσε.
Να παραδίδονται μαθήματα ανώδυνου τοκετου;
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι αναφέρθηκε στην Επιτροπή πως η καισαρική τομή αποτελεί επιλογή της εγκύου είτε επειδή μιμείται το κοινωνικό της περιβάλλον της είτε για να αποφύγει τις οδύνες τις γέννας.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ διατύπωσε τη θέση ότι μια καλή πρακτική είναι να παραδίδονται στις κλινικές και τα νοσοκομεία μαθήματα ανώδυνου τοκετού.