Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει χθες παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των Πιθήκων που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα κυρίως σε Ευρώπη και Αμερική . 

Παρά το γεγονός πως η Κύπρος μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη με τις χώρες όπου έχουν ανιχνευτεί περιστατικά της νόσου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, βρίσκεται σε επιφυλακή. 

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου

Χθες βράδυ είχε επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη έτσι όπου αξιολογήθηκαν μέχρι στιγμής τα δεδομένα που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο 

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταρτίσει το σχέδιο δράσης, στο οποίο περιλαμβάνονται τα πρωτόκολλα για διαχείριση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών όπως και των επαφών τους. 

Παράλληλα, στη φαρέτρα της Κύπρου θα ενταχθεί αύριο και η πρώτη παρτίδα που περιλαμβάνει 1,400 δόσεις εμβολίων κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων. 

Με τις χώρες σχεδόν στην ολότητα τους να βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την κήρυξη του παγκόσμιου συναγερμού ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη. 

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου

Συγκάλεσε σύσκεψη αύριο στις 09:00 το πρωί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, που είναι και το Νοσοκομείο Αναφοράς για την αξιολόγηση των δεδομένων αλλά και του επιπέδου ετοιμότητας που βρίσκονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες 

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναμένει να του αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την αντιμετώπιση και διαχείριση των περιστατικών της Ευλογιάς των Πιθήκων.