Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλια ευλογιά των πιθηκών

Σε εβδομήντα ένα χώρες που δηλώνουν στοιχεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει εξαπλωθεί η Ευλογιά των Πιθήκων με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 14 χιλιάδες, εκ των οποίων τα είκοσι καταγράφονται στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άναψε πράσινο φως και συνιστά την έγκριση του εμβολίου Imvanex που στόχο έχει την πρόληψη της νόσου της Ευλογιάς των Πιθήκων.

«Το φάρμακο έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Θεωρήθηκε επίσης πιθανό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και του ιού της ευλογιάς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Η Κύπρος ήδη εδώ και μερικούς μήνες έχει καταρτίσει το πλάνο διαχείρισης και αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού καθώς έχει ορίσει και Νοσοκομεία Αναφοράς τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Η προετοιμασία της Κύπρου θα ενισχυθεί περεταίρω από την ερχόμενη Δευτέρα όπου στην φαρέτρα της χώρας θα προστεθούν χίλιες τετρακόσιες δόσεις εμβολίων.

Όπως αναφέρθηκε και στο παρελθόν δεν πρόκειται να γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά ο εμβολιασμός συστήνεται να χορηγείται στους επαγγελματίες υγείας που θα διαχειρίζονται επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου.