Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να καταγραφούν το Σαββατοκύριακο, το Τμήμα Δασών κρούει τον κώδωνα κινδύνου, εκδίδοντας ήδη από χθες Κόκκινη Προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο έναρξης πυρκαγιών. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου

Κόκκινο συναγερμό εκδίδουμε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες οι οποίες μπορεί με κάποιο σπινθήρα, με κάποια ενέργεια κάποιου ανθρώπου να έχουμε τεράστιες καταστροφές σε σχέση με πυρκαγιά

Το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί αυτές τις ημέρες, τόσο σε δασικές περιοχές, όσο και σε περιοχές της υπαίθρου ή ακόμη και σε υπαίθριους χώρους εντός των αστικών περιοχών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου

Εάν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια να ανάψει κάρβουνα για παρασκευή φαγητού κλπ, να έχει απαραιτήτως δίπλα του εργαλεία πυρόσβεσης, να έχει παροχή νερού ή πυροσβεστήρα. Να προσπαθήσει να μην προβεί σε κάποιες εργασίες που παράγουν σπινθήρα

Οι περιπολίες του Τμήματος Δασών αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο θα είναι αυξημένες προς αποφυγή των πυρκαγιών ενώ εάν παραστεί ανάγκη η κόκκινη προειδοποίηση θα επανεκδοθεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Διευκρινίζεται ότι το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Εάν κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία), καταλήγει η ανακοίνωση.