Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Από προειδοποίηση σε προειδοποίηση η Κύπρος. Οι Υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι σε ορισμένες περιοχές και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, κρατούν σε πλήρη εγρήγορση τόσο τους λειτουργούς του Τμήματος Μετεωρολογίας όσο και τις δυνάμεις πυρόσβεσης για ενδεχόμενο πυρκαγιών. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό, για τον οποίο οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγή πρόκλησης δυσάρεστων περιστατικών.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η θερμοκρασία των ημερών θα αγγίξει μέχρι και τους 39 βαθμούς κελσίου.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο αυτής της περιόδου είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και είναι αρκετά υψηλές. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι δικαιολογεί την έκδοση προειδοποιήσεων και για τις βραδινές ώρες όσον αφορά τις θερμοκρασίες του εσωτερικού και των δυτικών παράλιων σύμφωνα και με τον κ. Νικολαΐδη.

Το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί άλλη μια προειδοποίηση, η οποία θα καλύπτει τις βραδινές ώρες και θα αφορά στις ελάχιστες θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόψε το βράδυ η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 26 βαθμούς κελσίου, γεγονός που σημαίνει πως η κατάσταση σήμερα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από χθες το βράδυ.

Σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται και οι ορεινές περιοχές, αφού σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας η θερμοκρασία στα υψηλότερα ορεινά θα ανέλθει στους 32 βαθμούς κελσίου, θερμοκρασία η οποία δεν αποτελεί ρεκόρ αφού η υψηλότερη αφορούσε τους 35 βαθμούς κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στα ορεινά, οι υψηλές ελάχιστες, οι ισχυροί άνεμοι που καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο νησί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική, για την οποία όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες οφείλουν να λάβουν μέτρα.

Πάντως, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται και μικρή πτώση της θερμοκρασίας της τάξης του ενός βαθμού.

Να διευκρινίσουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές του αντικυκλώνα που επηρεάζει την περιοχή της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Ο εν λόγω αντικυκλώνας έχει την ιδιότητα να συμπιέζει την εναέρια μάζα με αποτέλεσμα να προκαλεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς και παροδικά τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ για να καταστούν αργά το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 34 στα νότια, στα ανατολικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους 32 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 24 στα νότια και στα ανατολικά παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι και την Πέμπτη, παραμένοντας πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.