Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκουτερς

Την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και άλλων συσκευών προσωπικής κινητικότητας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που επηρεάζει τη χρήση Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας («e-scooters») χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι, αν και μέχρι σήμερα η χρήση των οχημάτων αυτών στην Κύπρο ήταν σχετικά περιορισμένη με μεγαλύτερη χρήση κυρίως στις τουριστικές περιοχές, μετά την περίοδο της πανδημίας παρουσιάζεται μεγαλύτερη χρήση τέτοιων συσκευών, κάτι που το αποδίδει τόσο στη διεθνή οικολογική ευαισθησία, όσο και στο μειωμένο κόστος χρήσης τους.

«Με την αύξηση χρήσης των συσκευών αυτών στην Κύπρο, έχουν καταγραφεί οδικές συγκρούσεις με scooters, περιλαμβανομένου και θανατηφόρου ατυχήματος», αναφέρει το Υπουργείο, επισημαίνοντας και τις αντιδράσεις από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα συνύπαρξης πεζών και scooters στο οδικό δίκτυο, αφού προκαλούνται και συγκρούσεις με πεζούς.

Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμο του 2018 (Ν. 19(Ι) του 2018), μετά από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και εμπειρογνώμονες, όπως σημειώνει το Υπουργείο, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον τροποποιημένο νόμο, ο Επιτρεπόμενος Χώρος Διακίνησης των συσκευών αυτών είναι σε δρόμους, στο οδόστρωμα κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων με όριο ταχύτητας μέχρι 30 χλμ/ώρα, σε ποδηλατόδρομους, ποδηλατολωρίδες και σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου (χώρος κοινής χρήσης από ποδηλάτες & πεζούς), καθώς και σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από έγκριση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

Ως επιτρεπόμενη ηλικία χρήσης ορίζονται τα 14 έτη και άνω, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η χρήση κράνους και φωσφόρου γιλέκου τη νύχτα. Ως ελάχιστος εξοπλισμός συσκευής ορίζεται το σύστημα φρένων, οι φανοί μπροστά και πίσω, καμπανάκι και ελαστικά. Ως επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα συσκευής, ορίζονται τα 20 χλμ/ώρα.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου προνοεί  μεταβατική περίοδο για επιβολή του νόμου που αφορά τον ελάχιστο εξοπλισμό και την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας εταιρειών ενοικίασης.