Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επαναπατρισμός εικόνας

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, άλλη μια πολύπλοκη υπόθεση επαναπατρισμού ενός θρησκευτικού θησαυρού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Χθες επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, η δεσποτική εικόνα του Ένθρονου Χριστού που είχε κλαπεί από την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή, στην Καλογραία της Επαρχίας Κερύνειας.

 
Χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και προέρχεται από την κατεχόμενη Εκκλησία του Αντιφωνητή η οποία είναι κηρυγμένη σε Αρχαίο Μνημείο και η οποία ιδρύθηκε πιθανότατα τον 12ον αιώνα. Και ανήκει στον τύπο του νησιώτικου οκταγωνικού ναού με τρούλλο και είναι η μοναδική που σώζεται στην Κύπρο σε πολύ καλή κατάσταση. 

Η εικόνα εντοπίστηκε σε δημοπρασία στο εξωτερικό και οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό της άρχισαν από το 2014 με τις Αρχές στην Ελβετία να προχωρούν σε κατάσχεση της εικόνας. 


Η παράδοση της έγινε στις 7 Ιουλίου στη Ζυρίχη, με την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου να την παραλαμβάνει στην παρουσία και του συντηρητή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελευθέριου Χαραλάμπους. 


Χθες 8 Ιουλίου, η εικόνα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Κύπρο και φυλάσσεται πλέον στο Κυπριακό Μουσείο. 

Η κατάσταση διατήρησης της εικόνας είναι πολύ καλή και αφού επανελεγχθεί, θα παραδοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο εντός της εβδομάδας, μέχρις ότου καταστεί εφικτή η επιστροφή της στην εκκλησία του Αντιφωνητή όπου ανήκει. 

Η περίπτωση της σύλησης της εκκλησίας του Αντιφωνητή από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τους συνεργάτες του και η πώληση των τοιχογραφιών, των φορητών εικόνων και των κατακερματισμένων ξυλόγλυπτων, η τύχη πολλών εκ των οποίων ακόμη αγνοείται, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, καταλήγει η ανακοίνωση.

1
εκκλησία Αντιφωνητή Κατεχόμενη Κερύνεια
εκκλησία Αντιφωνητή Κατεχόμενη Κερύνεια