Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργια ταεπ

Στα όρια τους έφτασαν οι γιατροί των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι οποίοι κατήλθαν από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 12:00 (05/07) σε τρίωρη στάση εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους ο κόμπος όσον αφορά τη σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα ΤΑΕΠ, έφτασε στο χτένι, με το μεγαλύτερο τους εμπόδιο να αφορά στην υποστελέχωση.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) από πλευράς του αντικρούει τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ιατρών, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπο Χαριλάου, να κάνει λόγο για απεργίες χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις.

Πάντως, με τη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας οι κυβερνητικοί γιατροί θέλησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους αρμόδιους, ώστε να επέμβουν το συντομότερο δυνατό για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Οι περισσότεροι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν από τις θέσεις τους, αφού όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, οι άνθρωποι εργάστηκαν κανονικά προς όφελος των ασθενών ακόμα και κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, μέχρι στιγμής ο ΟΚΥπΥ δεν έχει επικοινωνήσει με τους γιατρούς.

«Υπάρχει έντονη δυσφορία από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος λέει ότι κάνουν ότι μπορούν. Αν είναι αυτό που μπορούν δεν είναι ικανοποιητικό και θα πρέπει να έρθουν άλλοι οι οποίοι μπορούν περισσότερο. Να φέρουν τους ιατρούς που έχουμε ανάγκη, δεν είναι θέμα απαίτησης ΠΑΣΥΚΙ είναι απαίτηση της κοινωνίας», ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας.

Καθυστερούν οι διαδικασίες… δεν υπάρχει οργάνωση

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η διευθύντρια του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ. Φαίδρα Ιωαννίδου επιβεβαίωσε πως η υποστελέχωση είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, «αλλά έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες», σημειώνοντας πως, «οι γιατροί των ΤΑΕΠ, τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας δεν έχουν πάρει καν άδειες».

Όπως σημείωσε, το πρόβλημα εντείνεται, όταν, λόγω προβλημάτων υγείας, γιατροί χρειάζεται να λάβουν άδειες ασθενείας, ενώ υπέδειξε ότι η διοίκηση του ΟΚΥπΥ «έχει ενημερωθεί πολλάκις από τους διευθυντές των τμημάτων για την υποστελέχωση».

«Καθυστερούν όλες οι διαδικασίες, δεν υπάρχει οργάνωση», υποστήριξε η Δρ. Ιωαννίδου, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση γιατρού του ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού, που αποχώρησε στις 4 Απριλίου και η προκήρυξη της θέσης ανακοινώθηκε πριν από δέκα μέρες.

Πέραν από τον κίνδυνο για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών, συνέχισε, τίθεται και θέμα για την υγεία γιατρών και νοσηλευτών «οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους».

Οι γιατροί των ΤΑΕΠ, είπε, «είναι σε δεινή θέση, με επαγγελματική και πνευματική εξουθένωση».

Ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε πως κανένα από τα αιτήματα δεν έχει απαντηθεί από τον ΟΚΥπΥ, ενώ «το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με τη διακοπή των συμβολαίων των γιατρών, που ήταν στην επίταξη για τη βραχεία νοσηλεία».

Ως εκ τούτου, υπέδειξε, οι γιατροί στα ΤΑΕΠ αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τη θέση τους στα επείγοντα για να εξετάσουν ασθενείς με κορωνοϊό, που βρίσκονται σε άλλο χώρο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ανέφερε, τέλος, ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των γιατρών, «ναι, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα» και πως, «το να βγαίνουν ανακοινώσεις και να δηλώνουν ότι όλα είναι μέλι γάλα, δεν προσδίδει κύρος σε κανέναν».

Απεργία χωρίς διαβουλεύσεις δεν γίνεται

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου αντέστρεψε τα πυρά για απύθμενο θράσος από πλευράς κυβερνητικών ιατρών, σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου σωστό να δίνονται δημόσια λανθασμένοι, όπως ισχυρίστηκε, αριθμοί στελέχωσης των ΤΑΕΠ είτε γιατί έχουν οι ίδιοι λανθασμένη ενημέρωση είτε γιατί εσκεμμένα δίνουν κάποια στοιχεία ως δικαιολογία για τις πράξεις τους.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι οι μερικές ελλείψεις που παρουσιάζονται στο προσωπικό των ΤΑΕΠ αυτή τη στιγμή σχετίζονται με άδειες ασθενείας ή αναπαύσεως και δεν αφαιρούνται από τον συνολικό αριθμό των γιατρών. Ενώ υπογράμμισε ότι η διευθέτηση αυτών των αδειών αφορά καθαρά τις διευθύνσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Για τη στάση εργασίας δεν έχει τηρηθεί οποιοδήποτε εργασιακό δίκαιο. Δεν μπορείς χωρίς διαβούλευση, χωρίς να κάτσεις στο τραπέζι του διαλόγου με τον εργοδότη να προβαίνουμε σε στάση εργασίας», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Έπειτα, εξήγησε ότι οι προσπάθειες του ΟΚΥπΥ προσανατολίζονται στην εξεύρεση και πρόσληψη προσωπικού, με συνεντεύξεις να λαμβάνουν χώρα ακόμα και κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ παραδέχθηκε πως ενδεχομένως υπάρχει υποστελέχωση σε συγκεκριμένα όμως ΤΑΕΠ. 

Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι κινούνται προς την αγορά υπηρεσιών για τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας, με τον κ. Χαριλάου να σημειώνει ότι μέχρι το προηγούμενο πανδημικό κύμα αυτά στελεχώνονταν με επιταγμένους ιατρούς από το Υπουργείο Υγείας, ένα φαινόμενο το οποίο έχει σταματήσει.

«Άρα δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να πρέπει να προβαίνουμε σε τέτοιές κινήσεις. Το παράδοξο είναι ότι κάνουμε απεργία στο πιο νευραλγικό τμήμα, το τμήμα των επειγόντων περιστατικών, δίνοντας αριθμούς στελέχωσης οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», κατέληξε ο Χαράλαμπος Χαριλάου. 

 

«Διαχρονικά προβλήματα»

Τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της ασφάλειας της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών είναι διαχρονικά και τέτοια που αναμφίβολα επηρεάζουν τόσο την ομαλή άσκηση των καθηκόντων των ιατρών, όσο και την εξυπηρέτηση των ασθενών και την προσβασιμότητα τους σε ποιοτικές και έγκαιρες υπηρεσίες υγείας, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σημειώνει ότι συμπαρίσταται στους γιατρούς του δημοσίου και αναγνωρίζει τη σοβαρότητα των αιτιών που τους έχουν οδηγήσει στη σημερινή στάση εργασίας.

«Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να γίνεται σεβαστό και σε καμία περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος αυτού ούτε στρέφεται εναντίον των πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδεται σε δήθεν υπονόμευση του ΟΚΥπΥ. H εκφρασθείσα θέση του ΟΚΥπΥ ότι «όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά», είναι ατυχής και δημιουργεί μια λανθασμένη εντύπωση που ωραιοποιεί την κατάσταση. Αυτό προβληματίζει σοβαρά τον ΠΙΣ καθότι: πως είναι δυνατόν να επιλυθούν προβλήματα εάν αυτά δεν αναγνωρίζονται;», προσθέτει .

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι «οφείλουμε όλοι μέσα από το ρόλο μας, να συμβάλουμε εποικοδομητικά έτσι ώστε τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΑΕΠ αλλά και ευρύτερα τον τομέα της υγείας στον τόπο μας, να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνει ότι επανειλημμένως έχει τονίσει αυτή την ανάγκη αλλά δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ΠΙΣ χαιρετίζει, τέλος, την ενέργεια του Υπουργού Υγείας να παρέμβει ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο που τα όποια διοικητικά προβλήματα να μην θυματοποιούν ούτε τους γιατρούς ούτε τους ασθενείς.

απεργια ταεπ
απεργια ταεπ
απεργια ταεπ