Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταεπ νοσοκομεια

Παραλύουν αύριο για τρεις ώρα τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Οι ιατροί μέλη της ΠαΣυΚΙ κατέρχονται σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις εννέα το πρωί μέχρι και τις δώδεκα το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα υποστελέχωσης, που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ.

«Γιατί διαμαρτυρόμαστε; Για να περισώσουμε ότι μπορούμε να περισώσουμε πλέον προς όφελος των ασθενών. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ασθενείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, δεν μπορούμε να παίρνουμε τα ρίσκα. Υπάρχει ιδιαίτερη υποστελέχωση, έχουμε βαρεθεί να ακούμε υποσχέσεις και ευχολόγια για τα θέματα των ΤΑΕΠ, για την στελέχωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠαΣυΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, η ασφαλής λειτουργία των ΤΑΕΠ είναι πλέον αδύνατη εξαιτίας τόσο της υποστελέχωσης όσο και του φόρτου εργασίας των ιατρών οι οποίοι, να σημειωθεί ότι από τον Μάιο έχουν και την ευθύνη λειτουργίας των ιατρείων βραχείας νοσηλείας.

«Διερωτώμαι με ποιου το δικαίωμα; Στη βάση ποιου σχεδιασμού; Από τις 14 Μαϊου κατέχουμε τις επιστολές που έχουν αποσταλεί από τους διευθυντές των τμημάτων. Καμία μα καμία ανταπόκριση. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί», ανέφερε ο κ. Κούμας.

Η ΠαΣυΚΙ καταγγέλλει, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι Ιατροί των ΤΑΕΠ αναγκάζονται να εργάζονται 12 με 18 ώρες ημερησίως, χωρίς ημέρα για ξεκούραση.

«Παραιτείται γιατρός από τον Μάρτη, πχ στη Λεμεσό έχουν παραιτηθεί 2 γιατροί τους τελευταίους 3 μήνες  κανενού δεν ιδρώνει το αυτί του. Αυτό είναι το θέμα. Αυτές θα έπρεπε να τις είχαν καλύψει», κατήγγειλε ο Σωτήρης Κούμας.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τονίζει ότι η στάση εργασίας θα γίνει εις βάρος των πολιτών, διευκρινίζοντας ότι τα ΤΑΕΠ του θα λειτουργούν στη βάση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

«Η προγραμματισμένη για αύριο, στάση εργασίας στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ από την ΠΑΣΥΚΙ, στρέφεται εις βάρος των πολιτών, υπονομεύοντας το έργο του Οργανισμού αδικαιολόγητα, στερώντας τους το δικαίωμα για απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και υγείας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει, παράλληλα, ότι έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για αναβάθμιση όλων των ΤΑΕΠ.

«Ο Οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι, υπάρχει αυξημένος φόρτος λόγω της πανδημίας και οι γιατροί μας δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και τονίζει ότι, όλα τα ΤΑΕΠ και δομές των Νοσηλευτηρίων του Οργανισμού είναι στελεχωμένα με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς να υπάρχουν κενά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση στα ΤΑΕΠ κατά την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.