Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολειο μαθητες

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες σχετικά με Διευθυντή, ο οποίος δεν έδωσε απολυτήριο σε μαθητή λόγω του κουρέματος του. Το συγκεκριμένο περιστατικό άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης μαθητών στα σχολεία αλλά και τους κανόνες που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα αναφορικά με το ζήτημα.

Με αφορμή το περιστατικό η εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» επικοινώνησε με τον Α’ Λειτουργό Μέσης Εκπαίδευσης και Συντονιστή Δειγματοληπτικών Εξετάσεων, Νικόλας Γιασουμή, τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστα Κώστα, τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα καθώς επίσης και τον Μιχάλη Σάββα, ο οποίος παρέστη στην τελετή αποφοίτησης και ήταν αυτόπτης μάρτυρας όσων εξελίχθηκαν. Οι τέσσερις άντρες μίλησαν για το περιστατικό και έδωσαν λεπτομέρειες για την ένταση που προκλήθηκε στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο.

Ενήμερος για τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης παρουσιάστηκε ο κ. Γιασουμή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για έγκαιρη ενημέρωση μαθητών και γονέων αναφορικά με την εμφάνιση των παιδιών.

«Όπως σε κάθε σχολική μονάδα την ημέρα της αποφοίτησης οι μαθητές ελέγχονται για την εμφάνιση τους έτσι ώστε να παραβρεθούν στην τελετή αποφοίτησης διότι δεν παύουν να τηρούν την μαθητική τους ιδιότητα. Οι οδηγίες είχαν δοθεί έγκαιρα σε όλα τα παιδιά που θα συμμετείχαν στην τελετή και αυτές οι οδηγίες ήταν απόρροια των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας του σχολείου», εξήγησε.

Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας ενός σχολείου υπογράφονται τόσο από τη Διεύθυνση, όσο από τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς, μετά από σχετική συνεννόηση που γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Έξι παιδιά λοιπόν, που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο γυμνάσιο εμφανίστηκαν, κατά τα λεγόμενα του κ. Γιασουμή, με κούρεμα που δεν άρμοζε σε αυτούς τους κανονισμούς και εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο των παρουσιών των παιδιών που θα συμμετείχαν στην τελετή αποφοίτησης.

Ακολούθως, οι Βοηθοί Διευθυντές - Υπεύθυνοι των τμημάτων τους είπαν στα παιδιά να παρακαθήσουν στις θέσεις τους για να παρακολουθήσουν την τελετή και στο τέλος της διαδικασίας θα τους δοθεί το απολυτήριο.

Η τελετή, σύμφωνα με τον κ. Γιασουμή, ολοκληρώθηκε κανονικά χωρίς κανένα επεισόδια μέχρι που στο τέλος της διαδικασίας ένας γονιός που δεν είχε σχέση με τα έξι παιδιά, έριξε κροτίδα, ενώ την ίδια ώρα ομάδα ξένων παιδιών που βρισκόταν έξω από το κτήριο επιχείρησε να μπει στο σχολείο και να δημιουργήσει προβλήματα.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ορισμένα στοιχεία ενώπιον του, ωστόσο αναμένεται κάποια δεδομένα έτσι ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν. Μάλιστα, το θέμα φαίνεται ότι θα απασχολήσει και την Αστυνομία αφού δεν αποκλείεται να γίνει καταγγελία αναφορικά με τη ρίψη κροτίδας εντός του σχολικού χώρου.

Το μοναδικό περιστατικό σε όλη την Κύπρο

Για πολλές καταγγελίες σχετικά με αυταρχικές συμπεριφορές από πλευράς του συγκεκριμένου Διευθυντή έκανε λόγο ο κ. Κώστα στην παρέμβαση του.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, οι γονείς έστειλαν επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, με το πρόβλημα ωστόσο όχι απλά να συνεχίζεται αλλά να μεγαλώνει.

«Τα παιδιά περίμεναν με αγωνία την μέρα αυτή και ξαφνικά ο συγκεκριμένος Διευθυντής, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια μόνο με τρίχες και κουρέματα, πήρε απόφαση ότι έξι παιδιά δεν πληρούν τους κανονισμούς και δεν τους δόθηκε απολυτήριο», είπε.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ζήτησε έρευνα για τον συγκεκριμένο Διευθυντή για τον οποίο, όπως υπογράμμισε, προκύπτουν πολλά ζητήματα.

«Ανοικτό» το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης

Στους εσωτερικούς κανόνες λειτουργείας των σχολείων επικέντρωσε την παρέμβαση του ο κ. Χατζησάββα, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης των μαθητών απασχολεί τους αρμόδιους εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι μαθητές πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές στην εξωτερική τους εμφάνιση, κάτι που κατά γενική ομολογία δεν θα συνάδει με τη μαθητική τους ιδιότητα.

«Ως υπερβολές θεωρούνται τα πολύ μακριά μαλλιά, τα βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, το αξύριστο πρόσωπο και άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει ποιος ορίζει τι θεωρείται ιδιόρρυθμο κούρεμα, ο κ. Χατζησάββα απάντησε ότι γίνονται ειδικές ρυθμίσεις σε κάθε σχολείο μετά από συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων.

Σε αυτό το σημείο ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ παραδέχτηκε ότι το «ιδιόρρυθμο κούρεμα» μπορεί να μεταφραστεί διαφορετικά από το κάθε παιδί, γονέα και εκπαιδευτικό.

«Είναι ένα ζήτημα που έχουμε ανοίξει διάλογο εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν διακοπεί οι συνομιλίες… Υπάρχει απόφαση από τη Επιτροπή Κανονισμών στο Υπουργείο Παιδείας που συμμετέχουμε εμείς και οι γονείς να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Δημοτικής Μέσης Εκπαίδευσης ώστε να ξεκαθαρίσουν αυτά τα πράγματα», σημείωσε.

«Η εμφάνιση των παιδιών μπορεί να ήταν καλύτερη από των γονιών»

Έξαλλος εμφανίστηκε στην παρέμβαση του ο Μιχάλης Σάββα, ο γονιός που συμμετείχε στην τελετή αποφοίτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κλήθηκαν να πάρουν απολυτήριο έξι παιδιά λόγω κουρέματος.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, η εμφάνιση των παιδιών ήταν άψογη γι’ αυτό και θεώρησε άδικη την απόφαση του Διευθυντή του Σχολείου να μην τους δώσει απολυτήριο στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αλλά να τους το παραχωρήσει με τη λήξη της.

«Όλα τα παιδιά ήταν ευπρεπώς ντυμένα και κουρεμένα. Απλά αποφάσισε ο ίδιος ο Διευθυντής να μην δώσει απολυτήρια σε έξι παιδιά για την εμφάνιση τους. Η εμφάνιση όλων των παιδιών μπορεί να ήταν καλύτερη και από εμάς τους γονείς», είπε.