Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαρι πυρκαγια

Εκτενή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αναζητώντας τις ευθύνες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε σωρούς από ελαστικά στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν εντός της Επιτροπής από το 2021 μέχρι και σήμερα δεν γινόταν κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους στον χώρο φύλαξης και διαχείρισης των ελαστικών ενώ αλαλούμ προκύπτει και με το σχέδιο ασφάλειας του χώρου.

«Η Πυροσβεστική έλεγε ότι ουδέποτε κλήθηκε να δώσει απόψεις για το σύστημα πυρόσβεσης, αλλά και για την καταλληλόλητα του χώρου εκεί. Η Πολεοδομία μας έδειξε επιστολές από τον Αύγουστο του 2017, που έλεγαν ότι λήφθηκαν οι απόψεις της Πυροσβεστικής και ήταν σύμφωνη», επισήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασσιουρτίδης.

«Έχει πάρα πολλά προβλήματα, φάνηκε ότι τα πιο πολλά θέματα τα διαχειριζόμαστε του κουτουρού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Παρών στην συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν και ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος τόνισε πως η εταιρεία διαχείρισης των ελαστικών θα πρέπει να επιστρέψει το τέλος που καταβλήθηκε από τον καταναλωτή για την ανακύκλωση αυτών των ελαστικών, αφού κάηκαν και δεν ανακυκλώθηκαν, ποσό το οποίο σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανέρχεται στις 170,000 ευρώ.

«Φανήκαν οι αδυναμίες και οι παραλήψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αλλά και τις διαχειρίστριας εταιρείας», είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης. 

Η πυρκαγιά στον χώρο φύλαξης των ελαστικών επιφέρει τώρα και επιπλέον προβλήματα, με τους αρμόδιους φορείς να αναφέρουν εντός της Επιτροπής πως πλέον επειδή η εταιρία δεν μπορεί να παραλάβει άλλες ποσότητες, περίπου 40,000 ελαστικά έχουν μείνει σε συνεργία και πολλές φορές στα πεζοδρόμια, με τους κινδύνους που αυτό επιφέρει.

Ειδικότερα, ο Κοινοτάρχης Καλαβασού, ανέφερε πως «η ασυνεννοησία μεταξύ των τμημάτων, να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον, ήταν αυτό που μας εξόργισε σαν κοινοτάρχες. Υποτιμούν την νοημοσύνης μας».

Αξίζει επίσης ένα αναφερθεί πως ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας κατέθεσε και σχετική έκθεση για το περιστατικό, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται οι μετρήσεις αέριων ρύπων που έγιναν στην περιοχή δεν έδειξαν κάποια επιβάρυνση λόγω της πυρκαγιάς, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.