Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκ

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην πρώτη του δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ και αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Παναγιωτόπουλο έπειτα από την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της Τουρκίας να ζήσει σε ειρήνη, ευημερία και ειρήνη με τους γείτονές της.

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις ενέργειες και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Μάλιστα, υπάρχουν εξοπλιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς», είπε.

Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες, συνέχισε και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε αποδεχόμενοι ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα,  με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των χωρών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, η Τουρκία θεωρεί σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η επικέντρωση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία, είπε. «Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε ότι ορισμένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που προβάλαμε», ανέφερε, επίσης.

Σε ερώτηση για την ένταση με τους Έλληνες βουλευτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι έκαναν μια ενημέρωση σε μια πολύ επιλεγμένη, ευγενική, διπλωματική γλώσσα χωρίς να προκαλούν κανέναν. «Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν η εξής: Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς επιλύεται; Με συζήτηση. Υπάρχουν γι αυτό διαπραγματεύσεις διερευνητικές, διαβουλεύσεις για μείωση της έντασης και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είπαμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας», πρόσθεσε.

Υποστήριξε τέλος ότι οι Ελληνες βουλευτές, «με αβάσιμα ερωτήματα και σχόλια προσπάθησαν να απομακρύνουν τη συνάντηση από το στόχο της, η οποία πήγαινε πολύ καλά».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ