Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τέσσερις ανθρώπινες απώλειες, τεράστιες υλικές ζημίες και η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. 

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο τρεις Ιουλίου 2021 στον Αρακαπά και επεκτάθηκε αστραπιαία σε άλλες 8 κοινότητες, αποτελώντας το τραγικότερο γεγονός που στιγμάτισε την Κύπρο την χρονιά που πέρασε. 

Όλα άρχισαν στις 14:00 το μεσημέρι. Όταν, μια εστία φωτιάς ξεσπά σε καλαμιωνα κοντά σε κοίτη ποταμού, και επεκτείνεται σε μόλις πέντε ώρες σε οκτώ κοινότητες, προσλαμβάνοντας πρωτοφανείς διαστάσεις και με την περίμετρό της να φτάνει συνολικά τα 37 χιλιόμετρα. 

«Μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής του 1974», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Χρειάστηκαν 24 ώρες για να τεθεί ο πύρινος εφιάλτης υπό έλεγχο, αφήνοντας πίσω του στάχτες και αποκαΐδια σε μία έκταση εβδομήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

«Ήταν στιγμές που φοβηθήκαμε ότι θα ξεφύγει η πυρκαγιά», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής. 

Από την πρωτοφανή καταστροφή επηρεάστηκαν πέραν από τον Αρακαπά που αποτέλεσε το σημείο μηδέν, η Συκόπετρα, η Οδού, η Μελίνη, η Αγίοι Βαβατσινιάς, η Ορά, η Επταγώνεια, η Βαβατσινία, και η Ακαπνού με τη συνολική έκταση της καμένης γης να φτάνει σχεδόν τα 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Εκατοντάδες σπίτια και υποστατικά, καλλιέργειες, αλλά και δασική γη, έγιναν παρανάλωμα του πυρός. 

Η πρωτοφανής αυτή πυρκαγιά, ανάγκασε την Κυπριακή δημοκρατία πέραν από τα πτητικά μέσα που διαθέτει και αυτά των βρετανικών βάσεων να ζητήσει βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ οι οποίες ανταποκρίθηκαν με δυο αεροσκάφη η κάθε μια. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν περισσότερα από εξακόσια άτομα από διάφορες υπηρεσίες, δεκάδες εθελοντές και πέραν των εβδομήντα πυροσβεστικών οχημάτων. 

«Έσβησαν» στο μεροκάματο 

Η τραγωδία κορυφώθηκε με το θάνατο στο μεροκάματο τεσσάρων νεαρών εργατών στην Οδού. 

Του Μαγκέντ Ναμπίλ, του Μαρζούκ Σόντι, του Εζάτ Σαλάμα και του Σαμιέλ Μιλάντ. 

«Οι Υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Οι τέσσερις εργάτες από την Αίγυπτο βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από τις αδηφάγες φλόγες. Έφυγαν από το σπίτι στο οποίο διέμεναν λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα την μέρα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, για να πάνε με το φορτηγάκι τους στο κέντρο του χωριού. Η διαδρομή διαφυγής τους, ωστόσο, απέβη μοιραία. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος λόγω των πυκνών καπνών με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στο χαντάκι. Το εγκατέλειψαν πεζοί και κατευθύνθηκαν προς τη βουνοπλαγιά, όπου και έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν 500 μέτρα μακριά από φορτηγάκι τους. 

«Ήταν παιδιά μου. κάθε πρωί επίναμε καφέ μαζί τους», ανέφερε ο εργοδότης τους, Χρίστος Κωνσταντίνου. 

«Είναι οικογένεια για μας. Μπορεί να κάνουν ντους μια μέρα και μες το δικό μας το ντους. είναι παιδιά μας. τόσο λυπηθήκαμε όλη η κοινότητα», σημείωσε ο Ιερέας της Κοινότητας, Πατήρ Ανδρέας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες 

Οι εικόνες αλλά και οι περιγραφές από την φονική πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας κυριολεκτικά συγκλονιστικές. 

Ο πόνος, η θλίψη αλλά και η στεναχώρια για τους κόπους μια ζωής συμπυκνώνονται μέσα σε λίγες μόνο λέξεις. 

Οι δηλώσεις των πολιτών από το οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ορά:

«Εκρούσαν ούλλα»

«Είδα την κατοικία καταστρεμμένη ολοσχερώς… όταν ήρθαμε εδώ εκρούζαν ούλλα », είπε η κυρία Μελίνη. 

«Ένα ολοκαύτωμα πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν ασυνείδητοι άνθρωποι που κάνουν τούτοι το πράμα… Όταν ξεκίνησα και πήγα να πιάσω τον άσφαλτό η φωτιά επεκτάθηκε έπιασε και την μια μεριά του δρόμου και την άλλη και αναγκάστηκα και πέρασα που μέσα στην φωτιά και πυροκάηκαν τα χέρια μου», ανέφερε στη συνέχεια. 

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται επίσης και στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Ένα παιδί με φόντο το χάος, λίγο πριν την εκκένωση του χωριού Ορά. 

Η φωτογραφία λήφθηκε από την δημοσιογράφο και συγγραφέα, Άντρεα Αναστασίου όταν η πυρκαγιά εισήλθε βίαια στην κοινότητα και μέσα σε λίγη ώρα είχε γίνει viral. 

Κύμα αγάπης

Τεράστιο ήταν επίσης το κύμα αγάπης και συμπαράστασης προς τους πυρόπληκτους, από πολίτες και οργανωμένα σύνολα. 

Από την πρώτη στιγμή υπό το συντονισμό του γραφείου του επιτρόπου του πολίτη, μαζεύονταν στο συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στη Σκαρίνου, τρόφιμα, νερά, είδη καθαρισμού και άλλα ειδή πρώτης ανάγκης, με τον όγκο του υλικού να ξεπέρνα κάθε προσδοκία. 

Η ανταπόκριση του κόσμου συγκινητική, ο οποίος σε ακόμη μια δύσκολη στιγμή δεν ξέχασε τα αισθήματα συμπόνιας και άνοιξε μια αγκαλιά για όλους όσους το είχαν ανάγκη.