Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μια ομαδική προσπάθεια.  Αγόρια και κορίτσια κοπιάζουν το ίδιο για την επίτευξη του στόχου τους. 

Η ανταμοιβή τους όμως άνιση. 

Στην ίση αμοιβή για ίση εργασία επικεντρώνεται φέτος η εκστρατεία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Η αρχή της ίσης αμοιβής κατοχυρώθηκε εδώ και έξι δεκαετίες, ωστόσο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται. 

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι « η διαφορά στις αμοιβές εργασίας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες είναι πάνω από 10% στην Κύπρο και 14% στην Ε.Ε.» 

Η πανδημία μάλιστα έθεσε εν αμφιβόλω την πρόοδο που επιτεύχθηκε μετά από κόπο και προσπάθειες ετών, επιδεινώνοντας τις ανισότητες στην κοινωνία. 

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, « η πανδημία της Covid 19 όχι μόνο παγίωσε την αδικία και τις ανισότητες που προϋπήρχαν στις κοινωνίες μας, αλλά είναι πιθανό να απαλείψει τα επιτεύγματα δεκαετιών των γυναικών.» 

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ισότητας, Κρίστιαν Γουάιγκαντ, σημείωσε πως « η πρόοδος δύσκολα κερδίζεται, εύκολα χάνεται. Πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρώπη να παραμείνει πρωτοπόρος όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών. Το πισωγύρισμα δεν είναι επιλογή και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.» 

Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 60 χρόνια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη. 

Έρευνα για την συμμετοχή των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών διενήργησε στο μεταξύ η Eurostat. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια το 2020, με την μεγαλύτερη εκπροσώπηση να καταγράφεται στην Σουηδία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο και η μικρότερη στην Ουγγαρία και την Μάλτα. 

Η Κύπρος είναι στην 23η θέση με ποσοστό 22%. 

Στο 33% και η συμμετοχή των γυναικών στις κυβερνήσεις, με την Φινλανδία να είναι στην πρώτη θέση με το εντυπωσιακό 55%. 

Ο κατάλογος κλείνει με την Ελλάδα και την Μάλτα, που έχουν την μικρότερη συμμετοχή γυναικών στις εθνικής κυβερνήσεις.