Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την αναβολή της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ακύρωσης των ενταλμάτων κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των εν αργία μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, συμπεριλαμβανομένου του χρηματικού ποσού των 807 χιλιάδων ευρώ, αποφάσισε την Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμενόταν να παρουσιαστούν εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και του Κτηματολογίου, οι οποίοι θα κατέθεταν στοιχεία και έγγραφα, που τους είχαν ζητηθεί από τους δικηγόρους υπεράσπισης των δύο εν αργία μοναχών, που αφορούν στην προέλευση του χρηματικού ποσού, το οποίο ανευρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο, που κατασχέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής τη νύχτα της 5ης Μαρτίου του 2024 και στη συνέχεια παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του Κτηματολογίου δεν εμφανίστηκαν στην ακρόαση, με το δικαστήριο να αναβάλλει τη διαδικασία και να την επαναορίζει στις 30 Μαΐου, στις 09:00, για προγραμματισμό.

Στο μεταξύ, παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι δύο εν αργία μοναχοί της Ιεράς Μονής Αββακούμ, καθώς και υποστηρικτές των μοναχών.

Στην ένσταση που κατέθεσε η συνήγορος υπεράσπισης των δύο εν αργία μοναχών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε σε χρηματοκιβώτιο ανήκει στη Μονή και προοριζόταν για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του μοναστηριού.

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι, παραμένει μέχρι στιγμής κλειστή, ενώ είναι άγνωστον πότε ή αν θα επαναλειτουργήσει.