Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόσβαση σε δεκάδες συστήματα κυβερνητικών οργανισμών 13 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, απέκτησε ομάδα χάκερς, σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών. Η κυβερνοεπίθεση φέρεται να άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με την εκθεση, να πρόκειται για χτύπημα καθοδηγούμενο από άλλο κράτος. Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προώθησε στους εμπλεκομένους την πληροφορία από τον Φεβρουάριο, οι οποίοι την διέψευσαν, ωστόσο θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος. 

Θύμα στοχευμένης κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα χάκερς με την ονομασία Sea Turtles, έπεσε σύμφωνα με έκθεση των ερευνητών του τμήματος ασφάλειας Cisco Talos η Κύπρος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε emails κυβερνητικών αξιωματούχων και υπαλλήλων αλλά και σε αρχεία. Η κυβερνοεπίθεση φέρεται να 'αρχiσε από τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν οι χάκερς εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα. 

Όπως ανέφερε ο Ντίνος Παστός, Σύμβουλος ασφάλειας διαδικτύου «Πρώτη φορά έχουμε τέτοιας εμβέλειας επίθεση. Το θέμα έχει τεράστια έκταση διότι ο τρόπος που έγινε η επίθεση είναι πολύ καλά στοχευμένη επίθεση.» 

Στην έκθεση των ερευνητών της Talos σημειώνεται επίσης ότι η επίθεση ενδεχομένως να ήταν καθοδηγούμενη και πληρωμένη από άλλο κράτος και οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν κενά του συστήματος. Θύματα των Sea Turtles είναι συνολικά 13 χώρες, η Κύπρος, η Αλβανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Αρμενία, η Συρία, το Ιράκ, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δευτερευόντως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σουηδία.

Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε συνολικά 40 οργανισμούς από τις εν λόγω χώρες, μεταξύ των οποίων τα ΥΠΕΞ, τα ΥΠΑΜ αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες. Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών, Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει λάβει πληροφόρηση για το θέμα από τις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο η κυβερνοεπίθεση να επιβεβαιώνεται από την διερεύνηση. 

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείλων Γιώργος Μιχαηλίδης «Εμείς είχαμε αυτή την πληροφορία, την στείλαμε στους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Μας επιβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα, η μεγαλύτερη πληροφόρηση ήταν λανθασμένη, που σημαίνει σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε εμείς, αυτή η επίθεση δεν έχει γίνει. Το τι έγινε ήταν ότι κάποιοι που πωλούν πληροφορίες στο darkweb ότι αυτοί οι servers στην Κύπρο έχουν παραβιαστεί, ποιος θέλει να τις αγοράσει. Πωλούσαν όμως ψεύτικες πληροφορίες. Εμείς αυτό γνωρίζουμε.» 

Το Γραφείου του Επιτρόπου ωστόσο σημειώνει ότι θα συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος στη βάση όλων των πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και εκείνων που διαβιβάζουν στο Γραφείο συνεργαζόμενοι φορείς και οργανισμοί από το εξωτερικό.