Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ωφδσ

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί η κινεζική κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον πρέσβη της Κίνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Κινεζική Κοινοπραξία παραμένει, όπως και πριν, πρόθυμη να παραδώσει το έργο και πως ακόμη και τώρα έχει προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση διέξοδο για να σωθεί το έργο ώστε το φυσικό αέριο να μεταφερθεί στην Κύπρο. Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση: «Η επιλογή ανάμεσα σε ένα επιτυχημένο ή αποτυχημένο έργο είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της Κύπρου.»

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε το Σάββατο είχε δηλώσει πως "το κράτος δεν εκβιάζεται". Όπως είχε αναφέρει, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και ότι δεν πρόκειται να μπει σε ένα δημόσιο διάλογο με την εταιρεία.

Σε εξέλιξη η συνάντηση στο Προεδρικό

Από τις 16:00 βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο, προκειμένου να συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Η νέα συνάντηση πραγματοποείται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφορών μεταξύ της ΕΤΥΦΑ και της κοινοπραξίας CPP Metron σε σχέση με το έργο.

«Έχουμε έναν σχεδιασμό που πρέπει να υλοποιηθεί», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ανακοινώνοντας τη συνάντηση.

Πηγές της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ, θυγατρική της ΔΕΦΑ), τόνισαν στο ΚΥΠΕ πως «η άποψη της διοίκησης είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί το έργο στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης». «O βέλτιστος τρόπος (υλοποίησης του έργου) είναι μέσα από την υλοποίηση της σύμβασης και του υφιστάμενου εργολάβου», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

ωφδσ

Αυτούσια η ανακοίνωση της CMC:

Το Φυσικό αέριο μπορεί ακόμα να μεταφερθεί στην Κύπρο

Από την αρχή του έτους, ο Τύπος ανέφερε ευρέως το σχέδιο της ΕΤΥΦΑ να καταγγείλει τη σύμβασή της με την κινεζική κοινοπραξία υπέρ της σύναψης συμβάσεων με ντόπιους Κύπριους προμηθευτές για την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG στον Βασιλικό.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει σαφές ότι αυτή είναι η προτιμώμενη επιλογή της ΕΤΥΦΑ / ΔΕΦΑ και έχει αφιερώσει τους τελευταίους μήνες, ενδεχομένως περισσότερους, ενορχηστρώνοντας μια κατάσταση που το επιτρέπει να συμβεί αυτό. Δυστυχώς, το έργο έχει φτάσει σε σημείο κρίσης.

Η Κινεζική Κοινοπραξία παρέμεινε, καθ' όλη τη διάρκεια, πρόθυμη να παραδώσει αυτό το έργο και ακόμη και τώρα έχει προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση έναν τρόπο να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού και να σώσει αυτό το έργο, έτσι ώστε το φυσικό αέριο να μεταφερθεί στην Κύπρο και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με την πρώτη ευκαιρία και με τον πιο ανταγωνιστικό προϋπολογισμό.

Η κινεζική κοινοπραξία κατέθεσε πρόταση που προσέφερε στην Κύπρο συνολική λύση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, την απεμπλοκή του αδιεξόδου και την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Εάν η Κύπρος θέλει πραγματικά να αποφύγει την ολοένα και πιο πραγματική καταστροφή της απώλειας της ευκαιρίας να φέρει φυσικό αέριο στο νησί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο άμεσο μέλλον, η Κύπρος χρειάζεται μόνο να διορίσει έναν υπεύθυνο λήψης αποφάσεων με πλήρη εξουσία για να συζητήσει και να συμφωνήσει την οδό για την εφαρμογή αυτής της πρότασης.

Το παράθυρο στενεύει, αλλά η Κινεζική Κοινοπραξία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να συναντηθεί με έναν τέτοιο φορέα λήψης αποφάσεων σε ουδέτερη περιοχή, όπως το Ντουμπάι, για να διαπραγματευτεί την απαραίτητη επαναφορά που θα επιτρέψει στην Κύπρο να συνειδητοποιήσει τα οφέλη αυτού του έργου.

Η επιλογή ανάμεσα σε ένα επιτυχημένο ή αποτυχημένο έργο είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της Κύπρου.