Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με τις προοπτικές για το Κυπριακό να περιορίζονται, πλέον, στο ελάχιστο, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ να εισακούσουν τους πολίτες, καθώς εκεί θεωρεί πως βρίσκεται το κοινό έδαφος που αναζητείται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι όμως και με τον Ερσίν Tατάρ, ο οποίος απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στην πρότασή της για τριμερή συνάντηση. Να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση.

Στην κοινωνία των πολιτών εντοπίζει το αναζητούμενο κοινό έδαφος για πρόοδο στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία εγκαινίασε σήμερα τον τρίτο γύρο επαφών της στο νησί. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Κολομβιανή διπλωμάτης επέλεξε, για άλλη μια φορά, τη μέση οδό απευθύνοντας έκκληση όχι μόνο στον επίμονα αδιάλλακτο Ερσίν Τατάρ, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ακούσουν τους πολίτες, παρότι είναι η τουρκική πλευρά που θέτει προσκόμματα στην αποστολή της.

«Ακούω την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, πολλούς ανθρώπους, είχα πολλές συναντήσεις και η εντύπωση μου είναι πως όλοι θέλουν να προχωρήσουμε και να γίνει κάτι στο νησί […] Πιστεύω ότι το κοινό έδαφος είναι στην κοινωνία των πολιτών όμως πρέπει να κινηθούμε στους ηγέτες και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν μπροστά».

Πρώτος σταθμός της κ. Ολγκίν ήταν το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε τετ-α-τετ συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των επαφών της σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή  σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Μαρία Άνχελα Ολγκίν – Απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ

«(Μετέφερα) την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διαρκή λύση του Κυπριακού. Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να προχωρήσουν μπροστά».

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Πρόεδρο. Την ίδια μέρα συναντώνται στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Λευκωσία να αναμένει το αποτέλεσμα και αυτής της συνάντησης, η οποία ενδεχομένως να έχει καθοριστική σημασία και για τις προσπάθειες στο Κυπριακό. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει […] Αυτό που θα πούμε εμείς ακόμη μια φορά είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ολγκίν ήταν παρόντες μόνο οι δύο τους, ενώ η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία συνεργατών του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. 

Αμετακίνητος ο Τατάρ

Αμετακίνητα αδιάλλακτος παραμένει ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος, απάντησε με ένα ηχηρό «όχι» στην πρωτοβουλία της κ. Ολγκίν για τριμερή συνάντηση.  

«Η Ολγκίν πρότεινε μια τριμερή συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά την απορρίψαμε».

Ο κατοχικός ηγέτης «σκότωσε» ακόμη και την έκκληση της κ. Ολγκίν να εισακούσει την κοινωνία των πολιτών, καθώς ανέφερε πως εθελοντικές οργανώσεις εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά αυτές δεσμεύουν μόνο τις ίδιες, ενώ αυτό που δεσμεύει το λεγόμενο «κράτος» του είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και οι σχέσεις με την Τουρκία. 

«Χωρίς κοινό έδαφος δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς σημαίνει η πολιτική μας, και γι` αυτό είναι σημαντικό η κ. Ολγκίν να δώσει σημασία σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα συντάξει […] Τι είπαμε εμείς; Ζητήσαμε κυρίαρχη ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να ικανοποιηθούν αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια».

Ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε να υποδεικνύει ότι η αποστολή της κ. Ολγκίν έχει ημερομηνία λήξης, στις πέντε Ιουλίου, την ώρα που η Κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αυτός που αποφασίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης.