Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Η Αθήνα εργάζεται για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα των Αθηνών RealNews ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δήλωσε ότι το Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

«Η ελληνική θέση είναι σαφής. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος και να υπάρξει μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης. 

Ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος προ ημερών συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Κυπριακό.
 
«Η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκονται σε συμφωνία ως προς το ότι η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την εκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό», πρόσθεσε.
 
Την ανάγκη ανατροπής της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό, επεσήμανε για ακόμη μια φορά η Λευκωσία, δια του εκπροσώπου της κυβέρνησης και λίγες μέρες μετά την εκ νέου επίδειξη αδιαλλαξίας από τον κατοχικό ηγέτη.

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Πολυκάρπου στην κοινότητα Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπίωτης επανέλαβε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

«Ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Στον αντίποδα, όμως ο Ερσίν Τατάρ με αφορμή την σημερινή ημέρας μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ φρόντισε να επαναλάβει τις προκλητικές του θέσεις. Ο εγκάθετος της Άγκυρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι επίκειται αναβάθμιση της παράνομης αποσχιτικής οντότητας των κατεχομένων.

«Ακολουθώντας το δρόμο του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η νεολαία θα προστατεύσει το μέλλον της χώρας. Η «τδβκ» θα βαδίζει πάντα σε αυτό το μονοπάτι μαζί με την πατρίδα, τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Στην Κύπρο υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη και εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, η «τδβκ» θα πρέπει να είναι μέρος αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης.

Ενώ ο λεγόμενης πρέσβης της Άγκυρας στα κατεχόμενα, με αφορμή την σημερινή επέτειο δήλωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα συνεχίσουν στο μέλλον να βαδίζουν χέρι με χέρι.