Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας στον προαύλιο χώρο του ηρώου του εθνικό απελευθερωτικού αγώνα  της ΕΟΚΑ 1955-59, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής ανάμεσα στα χωριά Πελένδρι και Κάτω Αμίαντος στην ηρωική Πιτσιλιά, τελέστηκε το πρωί Παγκύπριο Μνημόσυνο των Αρχηγών και Ηρώων στον αγώνα για αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού.

Οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν τα 108 σκαλοπάτια, αριθμό που αντιστοιχεί τους ήρωες που έπεσαν στον επικό αγώνα για εθνική αποκατάσταση και ελευθερία.

Στον επιμνημόσυνο λόγο της η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, υπογράμμισε τα διαχρονικά μηνύματα και διδάγματα του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59.

«Αναβαπτιζόμενοι στο νόημα και στα διδάγματα του αγώνα, ως Βουλή των Αντιπροσώπων αποτίουμε φόρο τιμής προς όλους όσων η θυσία μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σήμερα εδώ: τους επώνυμους και τους ανώνυμους, τους ευκλεείς ήρωες και ηρωίδες μας. Κάθε μας βήμα, κάθε μας πολιτική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα όλους αυτούς που πότισαν με το αίμα τους το διψασμένο για λευτεριά χώμα της Κύπρου», είπε η κ. Δημητρίου.

Η σεμνή τελετή έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ελευθερίας.