Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]-πκ

Στην σημασία του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και το ρόλο της Κύπρου στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας Αμάλθεια αναφέρθηκε και η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Έθνη αύξησαν τη βοήθεια. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει τις νηοπομπές βοήθειας με προορισμό τη Γάζα και να κρατήσει ανοικτά τα ζωτικά χερσαία περάσματα», ανέφερε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας -Γκρίνφιλντ.

Προηγήθηκαν παρόμοιες δηλώσεις από ξένους ηγέτες και αμερικανούς αξιωματούχους ενώ την Παρασκευή στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε την συνδρομή της Κύπρου στις προσπάθειες ανθρωπιστικής ανακούφισης των αμάχων στον Παλαιστινιακό Θύλακα.

«Είμαστε ευγνώμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην Κύπρο, με την υποστήριξη άλλων κρατών μελών, για τη διατήρηση του θαλάσσιου διαδρόμου ως πρόσθετης οδού για βοήθεια προς τη Γάζα», δήλωσε ο Φέρχαν Χακ.

Στη διεθνή αναγνώριση που τυγχάνει ο ρόλος κλειδί της Κύπρου στην προσπάθεια ανθρωπιστικής ανακούφισης των αμάχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στάθηκε στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου του ήρωα Ανδρέα Πολυκάρπου στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκείνο που θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας είναι η διεθνής αναγνώριση της σημασίας και της αξίας αυτής της πρωτοβουλίας τόσο από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, αλλά και, ιδιαίτερα, από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η Κύπρος έχει διαδραματίσει και την καταλυτική συμβολή της χώρας μας σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, όπως αυτή εξελίσσεται», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία ‘Αμάλθεια’ θα συνεχίσει και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου και της ολοκλήρωσης των υποδομών στην ακτή της Γάζας.

Στη Λάρνακα συνεχίζει να καταφθάνει ανθρωπιστική βοήθεια, και τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχίσει η εκφόρτωση προμηθειών στην προβλήτα που έχει δημιουργηθεί στην ακτή της Γάζας.