Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λεμεσός

Η Λεμεσός φημίζεται όχι μόνο για τους έντονους ρυθμούς ανάπτυξής της, ούτε για τους έντονους ρυθμούς διασκέδασής της. Αποτελεί ένα καταπληκτικό συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης, βραδινής ψυχαγωγίας και πολιτιστικής παράδοσης. Μια επιλογή για όλες τις μέρες, όλες τις ώρες και όλα τα γούστα. Σήμερα σας προτείνουμε χαλαρή βόλτα σε σημεία και μέρη της πόλης και της γύρω περιοχής που θα σας ανταμείψουν με μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική τους αξία. 

Η Λεμεσός και η ευρύτερη περιοχή της κατοικείται από τα αρχαιότατα χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα και απομεινάρια παλαιών οικισμών και πόλεων μαρτυρούν τον ξεχωριστό πολιτισμό που άνθησε με επίκεντρο την σημερινή περιοχή της Λεμεσού. 

Η σύγχρονη πόλη βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Κύπρου, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο Κόλπο Ακρωτηρίου, μεταξύ δύο αρχαίων πόλεων: της Αμαθούντας στα ανατολικά και του Κουρίου στα δυτικά.

Αν θέλετε να γνωρίσετε το πλούσιο παρελθόν της περιοχής και της ίδιας της πόλης, να την εξερευνήσετε σαν ντόπιοι τουρίστες, δεν έχετε παρά να βάλετε στο πρόγραμμα σας τα πιο κάτω σημαντικά μέρη:

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει στον χώρο.

Ήταν κατά τη ρωμαϊκή εποχή που η πόλη Κουρίου είχε την ακμή της, που αναφέρεται στα γραπτά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου και του Πτολεμαίου.

Τα πιο πλήρη απομεινάρια του Κουρίου είναι από αυτήν την περίοδο και υπάρχουν πολλά που πρέπει να δούμε. Η βεράντα του θεάτρου είναι ως επί το πλείστον άθικτη και από τα σπίτια και τα λουτρά του Ευστολίου διατηρούνται τα ζωηρά ψηφιδωτά.

Αργότερα η πόλη αγκάλιασε τον Χριστιανισμό. Από αυτή την περίοδο είναι τα απομεινάρια του επισκοπικού χώρου, έδρα του επισκόπου του Κουρίου, καθώς και τις δύο βασιλικές που μπορείτε να δείτε. 

κουριο
κούριο
κούριο

Μόλος Λεμεσού

Ο μόλος της Λεμεσού είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα πάρκα στην Κύπρο. Εκτός από προορισμός για βόλτες και χαλάρωση, εξυπηρετεί και ως άτυπη παραλία, αφού προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στη θάλασσα.

παλιος μόλος

Το 1878 αρχίζει να κατασκευάζεται η πρώτη μεγάλη προβλήτα στην Κύπρο και εγκαινιάστηκε το 1881. Φωτογραφία: Αρχείο Δήμου Λεμεσού.

Οι μεγάλες αποβάθρες του παραθαλάσσιου πάρκου εξυπηρετούν και σήμερα ως «βατήρες» για βουτιές στα καταγάλανα νερά της Λεμεσού. Ιδανικός είναι ο συνδυασμός του μπάνιου στη θάλασσα, με την άσκηση στον πεζόδρομο ενώ άλλοι επιλέγουν να χαλαρώνουν με θέα στη θάλασσα, ψαρεύοντας με καλάμι από τις αποβάθρες.

μόλος λεμεσού

Παραλία Ακτή Ολύμπιον

Η Ακτή Ολυμπίων είναι η κατ’ εξοχήν παραλία των κατοίκων της Λεμεσού ήδη από τα μέσα του 20ου αιώνα, η οποία έχει γίνει μια αγαπημένη διέξοδος για άθληση, δροσιά και κοινωνικοποίηση, όλες τις εποχές και όλες τις ώρες της ημέρας.

Μια παραλία που εκτείνεται σε απόσταση πέραν του 1 χιλιομέτρου, δίπλα ακριβώς στο αστικό κέντρο, προσφέρει μια εύκολη διέξοδο στη θάλασσα για όλο τον κόσμο. Τμήματα με οργανωμένες υποδομές (κρεβατάκια και ομπρέλες, τουαλέτες, ντους) αλλά και τμήματα όπου οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν στην άμμο, κάτω από τη σκιά των δέντρων, επιτρέπουν στον καθένα να επιλέξει ανάλογα με την προτίμησή του.

παραλία ακτή
ακτη παραλία

Κάστρο Λεμεσού

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητας, αλλά και της ιστορίας της πόλης, αποτελεί, αναμφισβήτητα, το Κάστρο Λεμεσού. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα, στεγάζεται σήμερα στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, ανάμεσα σε καφεστιατόρια, πλακόστρωτες πλατείες και άλλα αξιοσημείωτα μνημεία. Η ιστορία του Κάστρου ξεκινά από το Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι σήμερα, κουβαλώντας περιστατικά και γεγονότα, από κάθε εποχή, που στιγμάτισαν την πόλη.

κάστρο λεμεσού

Ένας από τους σημαντικότερους θρύλους που συνοδεύει το Κάστρο, είναι ο ιστορικός γάμος που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2 σημαίνουσες προσωπικότητες της μεσαιωνικής περιόδου, του βασιλιά Ριχάρδου και της Βερεγγάριας της Ναβάρρας. Όπως λέγεται, το 1191 μ.Χ., ο βασιλιάς παντρεύτηκε την αγαπημένη του στο χώρο του Κάστρου και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας.

Σήμερα, το φρούριο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σημείο του κέντρου της Λεμεσού. Σημαδεύοντας την ιστορία της πόλης και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του τόπου για αιώνες, πλέον, έχει μετατραπεί σε μουσείο, φιλοξενώντας μέρος της Μεσαιωνικής Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου. Στο χώρο του υπάρχουν εκθέματα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τη ζωή στο νησί, όπως όπλα, πανοπλίες, εργαλεία, σκεύη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

κάστρο λεμεσού
κάστρο λεμεσού
κάστρο λεμεσού

Το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο

Δυτικά της Λεμεσού, σε μικρή απόσταση από το αρχαίο βασίλειο του Κουρίου, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό ιερό, αφιερωμένο στον Απόλλωνα Υλάτη. Το προσωνύμιο αυτό δηλώνει ότι ο αρχαίος θεός της ομορφιάς και της μουσικής, λατρευόταν στον συγκεκριμένο χώρο υπό την ιδιότητα του προστάτη των δασών.

Ο χώρος που αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου, βρίσκεται σε μία περιοχή με αρκετή άγρια και θαμνώδη βλάστηση, η οποία πιθανόν να ήταν ακόμα πιο πυκνή και οργιώδης εκείνη την εποχή.

ιερό απόλλωνα
ιερό απόλλωνα
ιερό απόλλωνα

Αλυκή Λεμεσού

Η αλυκή Ακρωτηρίου βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λεμεσού και είναι μία από τις δύο αλυκές που έχουμε στον τόπο μας και ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Κύπρου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Κύπρου και έχει έκταση γύρω στα 10,6 χιλιόμετρα,  ενώ ολόκληρη η χερσόνησος Ακρωτηρίου καλύπτει έκταση 60 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η αλυκή Λεμεσού αλλά και η αλυκή Λάρνακας είναι παγκοσμίως γνωστές για τα χιλιάδες φλαμίνγκο, Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που την επισκέπτονται κατά τους χειμερινούς μήνες προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

με πληροφορίες από allaboutlimassol.com και wikipedia