Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρωταρας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι περισσότεροι έχουν ήδη προγραμματίσει τις εξορμήσεις τους στους παραλιακούς προορισμούς του νησιού μας καθώς επίσης και τις καλοκαιρινές διακοπές, για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κύπρο φέτος.

Ο Πρωταράς είναι ένας από τους must προορισμούς κάθε καλοκαίρι τόσο για οικογένειες, για παρέες και ζευγάρια και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σας απογοητεύσει.

Πιο κάτω σας προτείνουμε να εντάξετε στο πρόγραμμα σας για τις διακοπές σας στον Πρωταρά πέντε προορισμούς, ώστε να τον γνωρίσετε σαν τουρίστες και να έχετε μια εμπειρία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

1. Εκκλησία Προφήτη Ηλία

Κτισμένο σε ένα απόκρημνο βράχο το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία κοσμεί από ψηλά την περιοχή του Πρωταρά. Το εν λόγω εκκλησάκι είναι κτίσμα του 1984 και κτίστηκε στην θέση ενός άλλου μικρότερου βυζαντινού ξωκλησιού.

Για την πρόσβαση στο εξωκλήσι υπάρχει μια διαδρομή με 156 σκαλοπάτια για αυτό επισκεφτείτε την με ένα άνετο παπούτσι.

Οι θαμώνες, κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες προσέρχονται σε αυτό κατά εκατοντάδες, όχι μόνο για να προσκυνήσουν την χάρη του Προφήτη Ηλία αλλά και για να απολαύσουν την υπέροχη πανοραμική θέα να απλώνεται μπροστά στα ματιά τους.

2. Σπηλιά Αγίων Σαράντα

Το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή των Αγίων Σαράντα. Μπορεί να φθάσει κανείς εκεί ακολουθώντας το χωμάτινο δρόμο ή ένα από τα μονοπάτια της φύσης. 

Το πέτρινο κουβούκλιο πάνω στους άγριους βράχους καθοδηγεί από μακριά τους προσκυνητές στο εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ αυτή την απόμερη άγρια σπηλιά. Φαίνεται ότι κάποιος χριστιανός πρόσεξε τους σαράντα σταλακτίτες στην οροφή της σπηλιάς, τους συσχέτισε με τους Σαράντα Μάρτυρες και έγινε κτήτορας αυτού του ιερού προσκυνήματος.

Αγίοι Σαράντα

Οι λάτρεις της φύσης εκτός από το προσκύνημα θα απολαύσουν και το υπέροχο τοπίο που το περιβάλλει.  

3. Η παραλία Κάππαρης 

Περηφανεύεται για την ψιλή, χρυσή αμμουδιά της και για τα κρυστάλλινα νερά της.

Η παραλία Κάππαρης βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Πρωταρά, στην ομώνυμη περιοχή του Κάππαρη. Η παραλία συχνά αναφέρεται ως η παραλία της Μ.Μ.Α.Δ. λόγω του κοντινού εκπαιδευτικού κέντρου της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμμεσης Δράσης. Είναι μια μικρή παραλία ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε ξένους και ντόπιους που θέλουν να ξεφύγουν από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές.

καπαρης θαλασσα

Είναι διαπιστευμένη με τη Γαλάζια Σημαία, προσφέρονται υπηρεσίες ναυαγοσώστη.

φώτο: cyprusalive

4. Ο κόλπος Fig Tree

Η παραλία του Πρωταρά, ή όπως ονομάζεται αλλιώς κόλπος Fig Tree, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Κύπρου. Με τα καθαρά, ρηχά νερά της και την ψιλή, χρυσή της αμμουδιά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο η παραλία κατακλύζεται από ανθρώπους οι οποίοι απολαμβάνουν τα κρυστάλλινα νερά και χαίρονται τον ήλιο ξαπλωμένοι σ' ένα από τα κρεβατάκια της.

fig tree bay

Από τον Απρίλιο - Οκτώβριο υπάρχουν ναυαγοσώστες με ναυαγοσωστικό εξοπλισμό καθώς και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Επίσης η παραλία προσφέρει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός ειδικού τροχοκαθίσματος στον ναυαγοσωστικό πύργο για να βοηθά άτομα με αναπηρίες να μπαίνουν στη θάλασσα με βοήθεια από τους ναυαγοσώστες.

Η πρόσβαση είναι εύκολη με τα πόδια, το ποδήλατο ή το αυτοκίνητο και υπάρχει χώρος στάθμευσης.

5. Παραλία Serena

Πρόκειται για μια μικρή και στενή αμμώδη παραλία, με καθαρά νερά. Αποτελεί ένα μικρό και ερημικό κολπίσκο, λίγο έξω από τον κεντρικό δρόμο Πρωταρά - Αγίας Νάπας στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η παραλία Σειρήνα είναι ουσιαστικά ένας μικρός απομονωμένος 50 μέτρων και πλάτος μόλις 5 μέτρα, ο οποίος φημίζεται για την ξωτική του ομορφιά.

sirina bay

Παλαιότερα έφερε το όνομα «Παραλία του Μηνά» εξαιτίας του Βυζαντινού άρχοντα της Περιοχής. Πρόκειται για μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και προτιμάται συνήθως από οικογένειες και ζευγαράκια λόγω της ησυχίας και ηρεμίας που προσφέρει.