Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα είναι ο νούμερο ένα προορισμός που αρκετοί τουρίστες επιλέγουν να επισκεφθούν και να διαμείνουν κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κύπρο. Δεν είναι φυσικά αγαπημένος προορισμός μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους Κύπριους που επιλέγουν την Αγία Νάπα για διακοπές αλλά και για μονοήμερες εκδρομές.

Οι λόγοι φυσικά είναι αρκετοί αφού πέρα από την διασκέδαση που προσφέρει τα βράδια, υπάρχουν και πολλά μέρη να επισκεφθείς και πολλές δραστηριότητες να κάνεις είτε με την οικογένεια είτε με το ταίρι σου.

Πιο κάτω σου προτείνουμε 6 σημεία στην Αγία Νάπα για να εντάξεις στην φετινή σου επίσκεψη στην πανέμορφη αυτή καλοκαιρινή πόλη της Κύπρου.

1. Να επισκεφτείς το μουσείο Θάλασσα 

Το Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα βρίσκεται στη Λεωφόρο Κρυού Νερού από το 2005. Εκεί θα δεις το εντυπωσιακό αντίγραφο (σε φυσικό μέγεθος) του “Κερύνεια ΙΙ”, του ελληνικού εμπορικού πλοίου του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κερύνειας γύρω στο 300 π.Χ.

Το μουσείο έχει ως θέμα τη θάλασσα και ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό και τους επισκέπτες της Κύπρου τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην Ιστορία του νησιού από την παλαιοντολογία μέχρι σήμερα.

Τα παλαιοντολογικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και τα θαλάσσιας ζωής εκθέματα παρουσιάζονται σε υποδαπέδιες γυάλινες προθήκες πάνω στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περπατά και να τα βλέπει, σε προθήκες, σε εκθέματα που τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο και σε εκθέματα που κρέμονται από την οροφή.

Το «Κυρήνεια ΙΙ»

Κυριότερο έκθεμα του Μουσείου είναι το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας.

σχεδία

Η «ΠΑΠΥΡΕΛΛΑ»

Στο Μουσείο εκτίθεται και το πιστό αντίγραφο της παπυρέλλας, μιας πρωτόγονης σχεδίας που χρησιμοποιούταν για τις μεταφορές οψιδιανού λίθου, ο οποίος χρησίμευε για την κατασκευή λίθινων εργαλείων κατά την νεολιθική εποχή όπως μαχαίρια, ξυράφια και δόρατα, το 9000 π.Χ. στο Αιγαίο.

παπυρελλα

Η «Παπυρέλλα», ένα παπυρένιο πλοιάριο, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας για την έρευνα και τη μελέτη της πρώιμης ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ελληνικό Ινστιτούτου Προστασίας της Ναυτικής Παράδοσης.

2. Να γνωρίσεις τη θαλάσσια ζωή της Κύπρου στο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής

Το Δημοτικό Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Γ.Κ Τορναρίτη- Δ.Ζ. Πιερίδη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992 στην Αγία Νάπα και στεγάζεται στον ημιυπόγειο όροφο του Δημοτικού Μουσείου THALASSA.

Είναι το πρώτο στο είδος του μουσείο στην Κύπρο που παρουσιάζει εκθέματα σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά του θαλάσσιου, βοηθώντας στη μελέτη, έρευνα και ταξινόμηση των θησαυρών των κυπριακών και ελληνικών θαλασσών και βιότοπων.

θαλάσσια ζωή
θαλάσσια ζωή

Στο Μουσείο εκτίθενται μεταξύ άλλων, απολιθωμένα όστρακα, σφουγγάρια, κοράλλια, αμμωνίτες και ρουδιστές της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου (130 έως 65 εκατομμύρια χρόνια), απολιθωμένα ψάρια της Τριαδικής και Κρητιδικής Περιόδου (220 έως 65 εκατομμύρια χρόνια), απολιθωμένα όστρακα και ψάρια, τα οποία βρέθηκαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου, όστρακα των κυπριακών και ελληνικών θαλασσών, διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί όπως αστερίες, αχινοί, καβούρια, καραβίδες, αστακοί, σφουγγάρια, κοράλλια, θαλάσσια φυτά και άλλα.

φώτος: thalassamuseum.org.cy

3. Για βόλτα και φωτογραφίες στο Πάρκο Γλυπτικής

Το Πάρκο Γλυπτικής είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο για τον Δήμο Αγίας Νάπας, είναι ένα σημείο αναφοράς και στολίδι της πόλης, το πρώτο στο είδος του στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Βρίσκεται στην περιοχή ‘’Στροτζιυλοβούναρο’’, πλησίον του Παλαιοντολογικού Σπηλαίου Ιπποπόταμων - στη διασταύρωση των λεωφόρων Κάβο Γκρέκο και Κρυού Νερού, σε μια θαμνώδη περιοχή έκτασης 20,000τ.μ με άγριο πέτρωμα, απίστευτη φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα.

Το πάρκο γλυπτών αποτελείται από μια μεγάλη συλλογή έργων πέραν των 50 καλλιτεχνών απ΄ όλο τον κόσμο, που έχουν συμμετάσχει στο Ετήσιο Συμπόσιο Γλυπτικής το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αγίας Νάπας. Η επέκταση της συλλογής είναι ένα εν εξελίξει έργο, εφόσον προστίθενται συνεχώς νέα εκθέματα. Το 2015 καλλιτέχνες απ΄ όλο τον κόσμο δημιούργησαν γλυπτά επί τόπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων, μετατρέποντας το πάρκο σ΄ ένα υπαίθριο εργαστήριο.

πάρκο γλυπτικής
πάρκο γλυπτικής
πάρκο γλυπτικής

Το Πάρκο των Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων είναι μια επέκταση του πάρκου γλυπτικής και είναι επίσης ένα εν εξελίξει έργο, το οποίο φιλοξενεί διάφορα είδη κάκτων, καθώς και αποξηραμένες φυτικές ποικιλίες του νησιού.

πάρκο γλυπτικής

4. Να επισκεφθείς τις σπηλιές του Κάβο Γκρέκο

Το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο στη θάλασσα της Αγίας Νάπας είναι γνωστό για τις υποθαλάσσιες σπηλιές του. Βρίσκονται ανάμεσα στην παραλία της Κέρμιας και του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, έχουν τεράστια γεωλογική και περιβαλλοντική αξία. Ο σχηματισμός των βράχων έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα πολλών αιώνων από τη δράση των κυμάτων επάνω στα πετρώματα. Ο πανύψηλος βράχος πάνω στον οποίο λαξεύτηκαν οι σπηλιές χάνεται μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ένα ημικυκλικό κόλπο.

Στο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, με τα πόδια είτε με μίνι κρουαζιέρες που γίνονται στην περιοχή. Για όποιον επιλέξει την πεζοπορία μπορεί να ακολουθήσει το παράκτιο μονοπάτι μήκους 4,5 χλμ στην ανατολική πλευρά της Αγίας Νάπας, όπου περνά από τη βραχώδη ακτή και προσφέρει συνεχή θέα τη θάλασσα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα μονοπάτια είναι ιδιαίτερα κακοτράχαλα με χώμα και χαλίκια.

Οι θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα, οι οποίες φέρουν και την ονομασία «παλάτια» τονίζοντας με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο που έχει δημιουργηθεί από τη φύση, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφιζόμενα σημεία της περιοχής. Από εδώ κάποιος μπορεί να θαυμάσει τη μαγευτική θέα και την πανδαισία χρωμάτων που δημιουργείται από τις αχτίδες του ήλιου που αντανακλώνται στο γαλάζιο της θάλασσας.

5. Επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Αγίας Νάπας

 Ανάμεσα στα μνημεία που διασώζονται στα δημοτικά όρια της Αγίας Νάπας σημαντική είναι η παρουσία του μεσαιωνικού Υδραγωγείου, που για εκατοντάδες χρόνια ικανοποιούσε τις ανάγκες του ομώνυμου μοναστηριού και ολόκληρης της περιοχής. Αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στα δυτικά της Μονής μέχρι και το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας, αλλά κυρίως στην τοποθεσία «Φιλίνα» μαρτυρούν την παρουσία παλαιότερου υδραγωγείου που χρονολογείται στην Ρωμαϊκή περίοδο.

Το Υδραγωγείο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αποτελεί αποκατάσταση και μετατροπή του αρχικού της Ρωμαϊκής περιόδου, που έγινε κατά τη Φραγκική περίοδο όταν κτίστηκε το μοναστήρι της Αγίας Νάπας.

Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Αγίας Νάπας

Δεν υπάρχει προσπελάσιμη είσοδος για άτομο με αμαξίδιο (δεν υπάρχουν κοντά στο χώρο χώροι στάθμευσης για άτομα με αναπηρία και υπάρχει ανηφορική διαδρομή που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο). Εντούτοις, υπάρχουν διάδρομοι από σταθερό υλικό (π.χ., καλά συμπιεσμένο χώμα) πλάτους τουλάχιστον 90-120cm και μπορεί να κινηθεί άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άτομο με κινητικά προβλήματα. Όμως σε κάποια σημεία υπάρχουν σκαλιά. Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ή σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρία.

6. «Κλειδώστε» την αγάπη σας στην γέφυρα των ερωτευμένων

Η γέφυρα των ερωτευμένων ανεγέρθηκε στην περιοχή «Μαυροκορώνα» ανατολικά της Αγίας Νάπας με κατεύθυνση προς το Κάβο Γκρέκο. Η απόφαση για την κατασκευή της πάρθηκε έπειτα από παρότρυνση αρκετών νεαρών ζευγαριών, που στο συγκεκριμένο σημείο άφηναν τα σημάδια του έρωτά τους χαράζοντας τα ονόματα τους.

γέφυρα ερωτευμένων

Πρόκειται για ένα μαγευτικό σημείο στην Αγία Νάπα όπου η θάλασσα συναντά με ένα μαγικό τρόπο την στεριά, μια φυσική γέφυρα που στέκεται εκεί αιώνες ολόκληρους και που σήμερα φέρει το όνομα "γέφυρα των ερωτευμένων".