Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις 7μ.μ στη Δημοσογραφική Εστία στη Λευκωσία θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου και αδελφού του Μάριου Τόκα, «ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ- Αγνωστες πτυχές από τη ζωή του».

Ομιλητές οι δημοσιογράφοι:

Χρύσανθος Χρυσάνθου

Κώστας Βενιζέλος

Επίσης ο αδελφός του συνθέτη, δημοσιογράφος Νίκος Τόκας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Χριστάκης Ευσταθίου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ

Το βιβλίο αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του Μάριου Τόκα, στις αγωνίες και απογοητεύσεις του μέχρι να εισχωρήσει στο δισκογραφικό κύκλωμα, στη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, την αγάπη του για την Κύπρο, τα πολιτειακά αξιώματα που αρνήθηκε και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Το βιβλίο διανθίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

τοκας
Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Λεμεσό

«Η έκδοση αυτού του βιβλίου», σημειώνει ο Νίκος Τόκας, «ήταν για εμένα στόχος ζωής, από την στιγμή που ο Μάριος τόσο πρόωρα και τόσο επώδυνα, μας είχε εγκαταλείψει, κτυπημένος από ένα επιθετικό καρκίνο. Συχνά πυκνά μάλιστα έλεγα σε φίλους (και το εννοούσα απόλυτα), ότι τότε μόνο θα ησυχάσω, εάν καταφέρω και ολοκληρώσω το βιβλίο αυτό, και δεν με ενδιαφέρει αν εκδοθεί μόνο σε ένα αντίτυπο.

Βίωσα έντονα και τις τελευταίες στιγμές του Μάριου. Προσπαθώ να μην θυμάμαι τίποτε από αυτές, δεν είναι όμως και το ευκολότερο πράγμα. Είχε εγκαταλειφθεί από όλο το στενό του περιβάλλον, στην ουσία πάλευε με τον θάνατο εντελώς μόνος. Σε στιγμή πλήρους ψυχολογικής κατάρρευσης, σε φάση που αδυνατούσε ακόμα και να καταπιεί, μου είχε πεί κατά λέξη: Νικολή, αν δεν τα καταφέρω, να με πάρετε εκεί που βρίσκεται η μάνα μας. Επομένως, ‘οπως αντιλαμβάνεστε, νέος στόχος ζωής είναι να τον φέρουμε στην Κύπρο, δίπλα στους αγαπημένους μας γονείς. Πράγμα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.»