Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή για περισσότερο από μισό αιώνα, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, το πρωί της Παρασκευής, σε ξενάγηση σε αντιπροσώπους ευρωπαϊκών κοινοβουλίων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, με αφορμή τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για τα 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ.

Κατόπιν πρόσκλησης της κ. Δημητρίου, βρίσκονται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, Radvilė Morkūnaitė- Mikulėnienė και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας, Danijel Krivec.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, ξεναγήθηκαν από την ξεναγό Τιτίνα Λοϊζίδου κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν θα μπορούσε αυτή η μέρα να ξεκινήσει διαφορετικά, παρά να βρισκόμαστε εδώ, στην Πράσινη Γραμμή και να δουν με τα μάτια τους το τι εξακολουθεί να συμβαίνει στην Κύπρο μετά από 50 χρόνια», είπε σε δηλώσεις της.

Επανέλαβε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα. «Παρ’ όλα ταύτα, είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα το γεγονός ότι η Κύπρος, παραμένει υπό κατοχή για περισσότερο από μισό αιώνα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε όλοι ευθύνες, «και η ΕΕ», για την αντιμετώπιση της παράνομης εισβολής και κατοχής.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, για όλους τους πολίτες, και για την Ευρώπη μας», είπε, αναφέροντας ότι αυτό χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο από ποτέ, με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας σήμερα.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής της Μάλτας, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής της Σλοβενίας αλλά και άλλους εκπροσώπους Βουλών που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, για να τιμήσουν «την κοινή μας ιδιότητα ως πλήρη μέλη της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, Δρ Angelo Farrugia, είπε ότι το Κυπριακό αποτελεί μία από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική, αναφερόμενος στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και στην ημερίδα που διοργανώνει για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου -και της Μάλτας- στην ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι η Μάλτα και η Κύπρος αποτελούν τα δύο νησιωτικά κράτη της ΕΕ και μοιράζονται κοινές αξίες αλλά και τη σημασία να γίνει η ΕΕ πιο ισχυρή.

Οι προσκεκλημένοι συμμετέχουν σήμερα στην ειδική Ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σε ημερίδα για το ίδιο θέμα.