Τηλεόραση Ραδιόφωνο
879

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα το θέμα της πλήρους υλοποίησης των 14 μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «Από τη σημερινή ημερήσια διάταξη θα ήθελα εισαγωγικά να αναδείξω δύο θέματα που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά».

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ. Ήταν κάτι που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Θεωρούμε ότι η ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά μέσα από το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και τα στελέχη της και η σημερινή απόφαση είναι μια απόφαση που ουσιαστικά πλέον αναβαθμίζει τον θεσμό και ενισχύει αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ημιεπαγγελματικού στρατού για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια, που είναι υποχρέωση μας όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, αλλά την ίδια στιγμή για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητήσουμε για τρίτη φορά, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αφορά την υλοποίηση των 14 μέτρων που είχαμε ανακοινώσει σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Το συζητήσαμε δύο φορές. Η υλοποίηση πλείστων μέτρων έχει γίνει στο 100 τοις 100, κάποια μέτρα χρειάζονταν κάποια προεργασία, αυτή η προεργασία προχωρά και θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης υλοποίηση αυτών των μέτρων».