Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Με αφορμή την κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης στην  Μέση Ανατολή και την ευρεία πυραυλική επίθεση του ΙΡΑΝ κατά του Ισραήλ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δια του Βουλευτή του και Προέδρου της Επιτροπής εξωτερικών της Βουλής Χάρη Γεωργιάδη,  εισηγείται την χάραξη πορείας ένταξης της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.  

«Η έκρυθμη κατάσταση και η αύξηση των ασύμμετρων απειλών επιβάλλουν τη σημαντική ενίσχυση της Άμυνας και των αποτρεπτικών μας δυνατότητων. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλεται η χάραξη μιας στρατηγικής πορείας για δημιουργία σχέσεων και τελικά την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Κάτι που αποτελεί πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού», είπε ο κ. Γεωργιάδης

Η Κύπρος, υπογράμμισε, θα πρέπει να βρεθεί και αυτή τη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αναδεικνύοντας το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ που διατηρεί στρατηγικής σημασίας σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και άριστες σχέσεις με τα μετριοπαθή αραβικά κράτη της περιοχής, οφείλει να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Σε σχέση με τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της κρίσης, ο κος Γεωργιάδης  κάλεσε την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα λήψης μέτρων για στήριξη της οικονομίας,  της, αλλά και αντιμετώπιση νέων αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κυβερνητική πολιτική πρέπει να εστιάζει περισσότερο στην ουσία και λιγότερο στην επικοινωνία».

Στο επίκεντρο Ιράν και Μέση Ανατολή

Η εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή θα  βρεθεί αύριο και μεθαύριο στο επίκεντρο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη. Σε σχέση με το κυπριακό, που φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων κινείται στην λογική των προηγούμενων, με τους ηγέτες να υπογραμμίσουν ότι,

Προσχέδιο Συμπερασμάτων

«…η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».   

Οι διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο είναι συνεχείς και σε παράλληλα επίπεδα με την Λευκωσία να επιδιώκει ενίσχυση της αναφοράς για διασύνδεση  κυπριακού και ευρωτουρκικών.    

Και όλα αυτά ενώ ο κατοχικός ηγέτης  τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ανταλλαγής των περιουσιών. Σύμφωνα με τον Τατάρ οι περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν με αντάλλαγμα τις τ/κ περιουσίες που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.

Στην Κύπρο επέμεινε υπάρχουν "δύο λαοί" και "δύο κράτη", σημειώνοντας πως αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή θα είναι "στη βάση της κυριαρχίας" και πως ανάλογα θα  διευθετηθεί και το περιουσιακό.