Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λουκας Φουρλας

Εφόσον επιβάλλονται κυρώσεις στη Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να πράξει το ίδιο και στην Τουρκία αφού είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς στο ant1live από το Στρασβούργο. Ο κ. Φουρλάς απαντά για το πως επηρεάζεται η ζωή του Κύπριου πολίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα μας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια ως κράτος-μέλος. Επίσης ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, μίλησε για την αποχή και τους λόγους που πρέπει να ψηφίσουμε στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιούνη, σχολιάζοντας ακόμα και τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξίας πανευρωπαϊκά. Ο Λουκάς Φουρλάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την υποτιθέμενη αλλαγή τακτικής της Τουρκίας στα Ευρωτουρκικά και Ελληνοτουρκικά ζητήματα.  

Ολόκληρη η συνέντευξη του Λουκά Φουρλά στο ant1live:

-Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθημερινότητά μας ως πολίτες σε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνουν τα όργανα της Ένωσης, παρόλα αυτά οι Κύπριοι δεν γνωρίζουν τα ωφελήματα αλλά και γενικότερα πως άλλαξε η ζωής μας από το 2004 και έπειτα. Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τη ζωή μας και τι μας προσφέρει;

-Κοιτάξτε, αν και κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, τα οφέλη από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι πάρα πολλά και να τονίσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών νομοθεσιών είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκών οδηγιών.

H ΕΕ παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες. Καμία χώρα από μόνη της και καμία άλλη συνεργασία, δεν έχει καταφέρει όσα η ΕΕ. Στον τομέα της ενιαίας αγοράς, στα πρότυπα υψηλής ποιότητας για τα τρόφιμα και το περιβάλλον, στα οφέλη για τους καταναλωτές και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να αναφέρω όμως ένα απτό παράδειγμα, από τα δεκάδες, οποιοσδήποτε πολίτης κράτους μέλους μπορεί να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Να σπουδάσει και να εργαστεί σε οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμεί. Επίσης, χάρη στην ενιαία αγορά της ΕΕ, δεν μετακινούνται ελεύθερα μόνο οι άνθρωποι. Μετακινούνται επίσης ελεύθερα τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια.  

-Παραδοσιακά η ψήφος των πολιτών στην Ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή και η προσέλευση αισθητά μειωμένη σε σχέση τι εθνικές εκλογές. Πως μπορεί να πειστούν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι για να προσέλθουν στις κάλπες; Πιστεύετε ότι είναι καιρός να μιλήσουμε και για ευρωπαϊκά θέματα;

-Πολλές φορές υπάρχει η τάση να κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα προβλήματα του κόσμου. Αυτό είναι λάθος και συμβαίνει λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μπορεί να μην είναι τέλεια η συμμαχία των 27 και δεν είναι, αλλά πέστε μου ένα παράδειγμα συμμαχίας που είναι καλύτερο από το μοντέλο της ΕΕ. Πολύ απλά δεν υπάρχει.

Πιστεύω ότι η Ένωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χάρη στη Δημοκρατία, χάρη στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της και τον ειλικρινή διάλογο.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο σώμα όπου οι αντιπρόσωποι ψηφίζονται από τους πολίτες και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος, ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό να εκλέξουν εκείνους που θεωρούν ως τους πιο άξιους, για να συνεχίσουν αυτόν τον ειλικρινή διάλογο. Σκοπός να καταστεί η ΕΕ ακόμη πιο ανθρωποκεντρική και ακόμη καλύτερη.

-Σύμφωνα με το κέντρο μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) «τα κόμματα της λαϊκιστικής, αντιευρωπαϊκής δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της ΕΕ», ενώ αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες». Ποιες είναι οι συνέπειες που κρύβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να διαταράξουν τη συνοχή της ΕΕ; Θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την προώθηση νομοθεσιών ή  τη λήψη αποφάσεων;

-Είναι πεποίθησή μου, ότι κανένα άκρο δεν είναι καλό, είτε αναφερόμαστε στην ακροδεξιά, είτε στην ακροαριστερά. Από μόνη της οποιαδήποτε λέξη ξεκινάει με κάτι ακραίο είναι κάτι αρνητικό.

Τα εν λόγω κόμματα και οι εν λόγω ρητορικές, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό και ωφέλιμο για τους Ευρωπαίους πολίτες, παρά να αποπροσανατολίσουν και να διχάσουν.

Ορισμένοι λανθασμένοι χειρισμοί έχουν οδηγήσει την ΕΕ στο να βάλλεται από παντού. Πρακτικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξαπολυθεί μία αντεπίθεση τόσο ουσιαστική όσο και επικοινωνιακή. Μία αντεπίθεση που να αποδεικνύει σε όλους ότι η Ευρώπη είναι εδώ, είναι ισχυρή, είναι μία γροθιά και είναι απολύτως πιστή στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι εμείς που πιστεύουμε στα όσα πρεσβεύει η ΕΕ, είναι ότι ο Ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές θεριεύουν και είναι καθήκον μας είναι να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά, συνολικά και ολιστικά. Η μάχη για την αλλαγή της πορείας της Ευρώπης δεν τελείωσε, αλλά μόλις τώρα αρχίζει.

-Εδώ και μια βδομάδα έχουμε την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο. Ενώ ο ΠτΔ στις 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε 14 μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους. Μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό; Υπάρχουν ακόμα ελπίδες; Είναι σωστή η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό;

-Θα απαντήσω καθαρά και σταράτα, όπως πιστεύω πως με έχετε συνηθίσει.

Είναι σημαντικό να διαβάζουμε ψυχρά και με ρεαλισμό τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν την Τουρκία.

Αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για τεράστια πρόοδο του Ερντογάν, που ξαφνικά αποφάσισε να γίνει το «καλό» παιδί, ιδιαίτερα κατά και μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. Είχα επισημάνει από τότε, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.

Δεν πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία έχει πρόθεση να αλλάξει πολιτική. Είναι σταθερή στις επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς της. Λειτουργεί πάντα με σχέδιο και μας το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές αλλάζοντας ρότα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες που έχει και με το που αποσκοπεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πει δεκάδες φορές από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι είναι αδήριτη η ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επανακαθορισμού της σχέσης που θέλει να έχει η ΕΕ με την Τουρκία.

Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και σε άλλα κράτη, την ίδια ακριβώς στάση αναμένουμε από τους εταίρους μας και στο Κυπριακό. Είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν και ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί η ευρωπαϊκή αξιοπιστία.

-Σας ικανοποιεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα και στην Ουκρανία;

-Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουν ότι μέσα από τους πολέμους, προκύπτουν και οι ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ και τον κόσμο γενικότερα.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών και για τους δύο πολέμους με σκοπό την προστασία αμάχων και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες από όλους. Η Κύπρος έδειξε τον δρόμο στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικά στην περίπτωση της Λωρίδας της Γάζας.

Βεβαίως υπάρχει ανάγκη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό. Κανένας σώφρων άνθρωπος, δεν επιθυμεί τη συνέχιση των δύο πολέμων.

Δεν θα αποφύγω να απαντήσω ευθέως για το αν με ικανοποιεί η στάση της ΕΕ. Όταν επιβάλλονται και καλώς επιβάλλονται δεκάδες πακέτα κυρώσεων στη Μόσχα, που είναι οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος;

Θα συνεχίσω λοιπόν από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, να υπενθυμίζω στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι οι πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΕΕ απέναντι στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες και απέναντι στους πολίτες της.