Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Έτσι, τρείς εβδομάδες μετά το προσωρινό, όπως είχε θεωρηθεί, πάγωμα των εργασιών, η κατάσταση στην Πύλα παραμένει η ίδια. Οδεύοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προς οριστική παύση των εργασιών και μονιμοποίηση του παγώματος.

Τα έργα ανάπτυξης που είχε αρχίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συναντίληψης των δύο πλευρών με τα Ηνωμένα Εθνη, είχαν σταματήσει στις έξι Νοεμβρίου, μετά από παρέμβαση και του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης, με τη δικαιολογία ότι εγίνοντο παραβιάσεις σε γη που ανήκει σε Τουρκοκύπριο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να ανακοινώσουν πως τα ίδια ζήτησαν μικρή παύση των εργασιών, προκειμένου να επιλυθούν κάποια αόριστα, διαδικαστικά ζητήματα.

Ενώ πληροφορίες από τα κατεχόμενα έκαναν λόγο για διαφωνίες επί της συναντίληψης, ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία. Με το δεύτερο να θεωρεί ότι με την οικοδομική ανάπτυξη της περιοχής, ο κατοχικός στρατός χάνει εδαφικό πλεονέκτημα.

«Από την αρχή γνωρίζαμε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να τιμήσει τις δικές της δεσμεύσεις, αυτό κάνει πάντα σε όλη την Πράσινη Γραμμή. Εμάς δεν μας εκπλήττει. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς είναι ένα πάρα πολύ θετικό προηγούμενο για το πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα ζητήματα που αφορούν την Πράσινη Γραμμή», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την συμφωνία για την Πύλα, πάρα πολύ σημαντική καθώς πετυχαίνει, όπως είπε, συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον, έχει αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από την περιοχή, κάτι που ήταν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και ευρύτερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεύτερον, συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πύλας.