Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Η λύση του κυπριακού περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους, εμμένει φορτικά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παραμονές όπως όλα δείχνουν του διορισμού από τον Γενικό Γραμματέα απεσταλμένου του στο Κυπριακό.

Ανεβάζοντας την ένταση ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε μετά από Συνεδρία του Υπουργικού του Συμβουλίου,  καταφέρθηκε και κατά της ΕΕ, σημειώνοντας πως ο  χρόνος θα αποδείξει πόσο μεγάλο λάθος έχει κάνει η τιμωρώντας, κατά τον ισχυρισμό του, τους Τουρκοκύπριους και ενεργώντας αντίθετα με τις υποσχέσεις της.

Παρά όλες τις αδικίες που υπομένουμε, συνέχισε,  διατηρούμε τη θέλησή μας για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, για να προσθέσει πως ο τρόπος να φτάσουμε εκεί περνά  μέσα από την αναγνώριση ίσης κυριαρχίας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος  για τους Τουρκοκυπρίους».     

Θέλοντας μάλιστα να δώσει πανηγυρικό τόνο στην τοποθέτηση του, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την αποδοχή του ψευδοκράτους από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών  με το καθεστώς του παρατηρητή. Μέσω αυτού του βήματος, είπε ο Οργανισμός  έσπασε τη απομόνωση που είχε επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους και επέδειξε αλληλεγγύη με τον τουρκοκυπριακό κατά την έκφραση του, λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κατοχικός ηγέτης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Ενώσεων, για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τατάρ έθεσε ως πρώτο στόχο την αναγνώριση του.  

Και όλα αυτά παραμονές όπως τουλάχιστον εκτιμά η Λευκωσία του διορισμού από τον Γενικό Γραμματέας απεσταλμένου του στο Κυπριακό.

Ο κος Γκουτέρες έχει ως γνωστό δώσει και στις δύο πλευρές κατάλογο με τρεις προσωπικότητες και σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ζητήσει την συγκατάθεση τους για διορισμό του εκλεκτού του, ο οποίος όπως πληροφορούμαστε θα είναι και πάλι γυναίκα.

Όπως και η  κα Τζιούλι Μπίσιοπ που κόπηκε από την τουρκική πλευρά, με το πρόσχημα ότι κατάγεται από χώρα της κοινοπολιτείας. Βεβαίως οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι η Αυστραλή πολιτικός  κόπηκε επειδή σε ανύποπτο χρόνο, ως υπουργός τότε των εξωτερικών δεν ενέκρινε την έκδοση βίζας στον  Ερσιν Τατάρ.

Κανένα νεότερο στην Πύλα

Ουδέν νεότερο στην Πύλα, με τη κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συναντίληψης και να συντηρεί παράλληλα την πίεση στα Ηνωμένα Έθνη υπενθυμίζοντας τους πως είναι υπεύθυνα  για την πιστή εφαρμογή όλων των προνοιών της συμφωνίας Συναντίληψης.