Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η ζωή του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, δεν είναι πλέον σε κίνδυνο, δήλωσε την Κυριακή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της χώρας, Ρόμπερτ Κάλινακ. Είπε όμως ότι η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι σοβαρή και είναι στην εντατική.

Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει στο νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα προς το παρόν.

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας τέθηκε υπό κράτηση από ειδικό ποινικό δικαστήριο το Σάββατο.

Στο μεταξύ, το κόμμα «Σλοβακία» ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ματούς Εστόκ (Voice-SD) και απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να αποσύρει τα «προκλητικά» νομοσχέδια από το Κοινοβούλιο, ιδίως τον νόμο περί τηλεόρασης και ραδιοφώνου (STVR).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASR, σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος Ιγκόρ Μάτοβιτς, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις εκκλήσεις για ηρεμία μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Μάτοβιτς επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του σε συνάντηση των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο που συγκάλεσε η Πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα και ο διάδοχός της Πίτερ Πελεγκρίνι.

Ο Μάτοβιτς είπε περαιτέρω ότι ο ΥΠΕΣ «θα πρέπει να βγάλει το κεφάλι του από την άμμο, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και, ως ένδειξη σεβασμού προς τον Πρωθυπουργό και προς τους ψηφοφόρους στους οποίους υποσχέθηκε μια ασφαλέστερη και πιο ειρηνική Σλοβακία, δεδομένου ότι απέτυχε, να παραιτηθεί αμέσως από τη θέση του».

Το Υπουργείο Εσωτερικών ως απάντηση διερωτήθηκε «γιατί τα ΜΜΕ δίνουν χώρο αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο κακό στην πολιτική της Σλοβακίας, το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα».