Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σήμερα, από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, 758 παραμένουν αγνοούμενοι ,ανέφερε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του  Ανδρέα Πολυκάρπου που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, προσθέτοντας πως η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά.

Οι οικογένειές τους στωικά καρτερούν και ελπίζουν, είπε ο ΚΕ, προσθέτοντας πως γι’ αυτές τις οικογένειες ο χρόνος δεν θεραπεύει.  Μόνο οι απαντήσεις, ανέφερε.  Οι απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, αναζητούν με αγωνία τον επίλογο της τραγωδίας που βιώνουν για σχεδόν μισό αιώνα, είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πρόσθεσε πως η παρέλευση χρόνου δυσχεραίνει την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, συμβάλλοντας στην επιδείνωσή του. Η ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και τη διαιώνισή του βαραίνει την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Περιφρονεί, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, επιδεικτικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Ως Πολιτεία, πρόσθεσε, καλούμε για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς ανά το παγκόσμιο να δώσουν τέλος στο δράμα και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων.  Το ψήφισμα 3450 της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ το 1975 υπογραμμίζει ως βασική ανθρώπινη ανάγκη των οικογενειών την πληροφόρηση για τους αγνοούμενους συγγενείς τους, επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως "δεσμευόμαστε να μην εγκαταλείψουμε τον ιερό αγώνα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου".

"Μισός αιώνας κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους με τους πολίτες τούτου του τόπου να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 50 ολόκληρα χρόνια. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί, να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί", πρόσθεσε.

Ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Πολυκάρπου που ήταν αγνοούμενος του 1964, είπε πως χρειάστηκαν πενήνταοκτώ ολόκληρα χρόνια για να μπει ο τραγικός επίλογος στο δράμα αυτό, όταν τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ – Μάντρες και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.