Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στην έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε χθες (20/11) αργά το απόγευμα. Ο κ. Κόμπος ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις επαφές του το προηγούμενο διάστημα που αφορούσαν την πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου στη Γάζα.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί κλειδί. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη των «27» να μετατρέψουν την έντονη τους ανησυχία σε συγκεκριμένες δράσεις βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με ομολόγους του στην περιοχή, με επίκεντρο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία βασίζεται στην αντιμετώπιση των παραμέτρων ασφαλείας των βασικών ενδιαφερομένων σε όλες τις φάσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η πρωτοβουλία έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης από το Ισραήλ και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την τεχνική επεξεργασία των παραμέτρων της.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι είναι μία συμπληρωματική πρωτοβουλία που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι άλλων και ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή όσοι εταίροι το επιθυμούν.