Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΥ

Στο πλαίσιο των συνεχών επαφών του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ με βουλευτές, στελέχη και αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης του Η.Β, ο πρόεδρος της επιτροπής Δρ. Βασίλης Μαύρου, συνοδευόμενος από το μέλος της επιτροπής κ. Φίλιππο Σμυρναίο,  είχε στις 07/11/2023 συνάντηση με την κ. Alison Kemp  Αναπληρώτρια Διευθύντρια του τμήματος Μεσογειακών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Η.Β. και τον κ. Tom Hinson, αξιωματούχο επίσης του Υπουργείου Εξωτερικών, για θέματα Κύπρου.

Στη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, υπήρξε συζήτηση γύρω από το Κυπριακό και ειδικά για την Αμμόχωστο.

Ο Δρ. Μαύρου κατάγγειλε την Τουρκία για την συνεχιζόμενη περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ και ζήτησε ειδικά τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν 37% του Κυπριακού εδάφους.

Ανέφερε δε και την κατάφωρη παραβίαση της θαλάσσιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σαφή στόχο την παράνομη κατάσχεση των κυρίαρχων φυσικών πόρων της Κύπρου.

Ο Δρ. Μαύρου είπε ότι η Τουρκία αντί να συμφωνήσει στο να διεξαχθούν συνομιλίες πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με Πολιτική Ισότητα, όπως ορίζεται στα Ψηφίσματα του Σ.Α., πιέζει για λύση δύο κρατών με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Και με μελλοντικά καταχθόνια σχέδια για υφαρπαγή ολόκληρης της Κύπρο.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι εφαρμόζει μια πολιτική επιθετικής συμπεριφοράς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο με μια συνεχιζόμενη απειλητική ρητορική όσο και με επαίσχυντες πράξεις, όπως αυτές του ανοίγματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου με σκοπό την παράνομη κατοίκιση της από Τούρκους. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την Τουρκική απόφαση να λειτουργήσει παράνομα το Λιμάνι και την  Μαρίνα Αμμοχώστου, και αναφέρθηκε και σε άλλες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας όπως τις επιθέσεις ακόμη και εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) του ΟΗΕ που εδρεύει στην Κύπρο.

Εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του στην κ. Alison Kemp  για την πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος με την χρήση βίας που ακολουθεί η Τουρκία με απώτερο σκοπό την εκδίωξη όλων των Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα και την Ισλαμοποίηση όλης της κατεχόμενης Κύπρου. Συνδεδεμένο με αυτό είναι και η πολιτική καταστροφής και εξαφάνισης κάθε ίχνους του Χριστιανισμού στην Κύπρο. Βεβηλώνοντας και καταστρέφοντας Χριστιανικές εκκλησίες, μνημεία εθνικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων κλοπών εικόνων και μωσαϊκών. Με πιο τρανό παράδειγμα την πρόσφατη επαίσχυντη απόφαση της Τουρκίας για κτίσιμο Ισλαμικού τεμένους στο χώρο του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα.

Σχετιζόμενη με αυτή την πολιτική, η οποία δεν περιορίζεται στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στην ελεύθερη Κύπρο, είναι και η πρακτική της Τουρκίας για ενθάρρυνση ενός μεγάλου αριθμού προσώπων, που ασπάζονται τον Ισλαμισμό και είναι αμφιβόλου ποινικού μητρώου, να απαιτήσουν πολιτικό άσυλο στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προερχόμενοι από τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

Ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει παράνομες οικιστικές αναπτύξεις με το κτίσιμο χιλιάδων κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη σε ελληνοκυπριακή γη, ειδικά στην Καρπασία αλλά και στο περιφραγμένο τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου, με απώτερο στόχο τις παράνομες πωλήσεις τους, οι οποίες επικεντρώνονται τον τελευταίο καιρό σε ξένους επενδυτές με μουσουλμανική θρησκευτική ταυτότητα. Κάτι το οποίο ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της Ισλαμοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου.

Η Τουρκία καταγγέλθηκε και για την απόφαση να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα για τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέτοντας την ίδια στιγμή σε κίνδυνο και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ο Δρ. Μαύρου τόνισε στην κ. Alison Kemp ότι, η σταθερή προσήλωση της Βρετανίας στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, ως μια υπερδύναμη παγκοσμίως και με την ιδιότητα της ως πρώην αποικιοκρατικής χώρας που έδωσε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της, με την ευθύνη της κύριας εγγυήτριας δύναμης για αυτή την Ανεξαρτησία, αλλά και για την Ασφάλεια και Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλει την αποστολή σαφούς και αυστηρού μηνύματος για την αντιμετώπιση αυτής της επαίσχυντης κατάστασης. Η Τουρκική παράνομη συμπεριφορά πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επιπλέον ο Δρ. Μαύρου επισήμανε ότι το θέμα των επειγόντων κυρώσεων έναντι της Τουρκίας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση της ΜΒ, καθόσον δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α. των ΗΕ και της ΕΕ.

Η κ. Alison Kemp διαβίβασε στον Δρ. Μαύρου την σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Rishi Sunak στην επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ,  τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος. Αναγνωρίζει μόνο ένα κράτος – την Κυπριακή Δημοκρατία- με μία και μόνο νόμιμη κυβέρνηση αυτήν με Πρόεδρο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους κάτω από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ψηφίσματα του Σ.Α. και των ΗΕ για την Κύπρο, και ότι η θέση αυτή παραμένει σταθερή και απαρέγκλιτη.

Ανέφερε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Δρ. Μαύρου, ειδικά μετά τα τελευταία επεισόδια στο χωριό Πύλα, και τόνισε ότι η Βρετανία ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου, πρωτοστατώντας στα διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προβάλλουν το θέμα της άμεσης αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.  Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό που έχουμε την Βρετανία με το μέρος της δικής μας πλευράς διότι κατέχει τον σημαντικό ρόλο του ‘penholder’ στο Σ.Α. του ΟΗΕ, η οποία ηγείται στις διάφορες  διαπραγματεύσεις με το να εισηγείται και να συντάσσει τα προσχέδια ψηφισμάτων.

Κλείνοντας, κ. Alison Kemp συμφώνησε με τον Δρ. Μαύρου ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ειδικά των βεβηλώσεων των Χριστιανικών μας μνημείων είναι καταδικαστέες. Επίσης ότι η μάστιγα των παράνομων μεταναστών απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται πρέπει να εξαλειφθούν.

Ανέφερε δε και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος και προσωπικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Μέση Ανατολή, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις.