Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, και ανάμεσά τους κάποια από τα σημαντικότερα μέλη του σώματος, συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου στο παλάτι του Westminster, την έδρα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη βουβή πόλη, που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Αφού απηύθυνε προσωπικές επιστολές, μεταξύ άλλων, στα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και τα 755 μέλη της Βουλής των Λόρδων, ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου πέτυχε να υποδεχθεί στην εκδήλωση περισσότερους από τριάντα βουλευτές, καθώς και μεγάλο αριθμό αντιπροσώπων από Πρεσβείες και Ύπατες Αρμοστείες στη Βρετανία.

Από τις ομιλίες ένθερμης στήριξης στον αγώνα των Αμμοχωστιανών, ξεχώρισε η τοποθέτηση του Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Κύπρο στη Βρετανική Βουλή.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστούν τα Βαρώσια αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κατοχική δύναμη. Έχουμε υποχρέωση να αναθερμάνουμε το διάλογο. Πρέπει να φέρουμε τους συνομιλητές ξανά μαζί, είτε είναι στο Crans Montana είτε σε άλλο χώρο, αλλά πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να τους βάλουμε να συνομιλήσουν και πάλι. Διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Sir Roger Gale.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η προσωπική εμπειρία του Βρετανού βουλευτή, ο οποίος είχε βρεθεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τα πρώτα χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή, αλλά και αργότερα, όταν επισκέφθηκε το πατρικό του μακαριστού φίλου του, Γιώργου Γερολέμου, στην Κώμη Κεπήρ.

«Υπάρχουν κοινότητες εδώ που μπορούν να ζήσουν, να αγαπούν και να εργάζονται μαζί. Ο Ύπατος Αρμοστής σας είπε πως υπάρχει μόνο μία Κύπρος. Και έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν είναι δύο κοινότητες. Δεν πρέπει να επιτραπεί να μετατραπεί σε δύο χωριστές οντότητες. Ποτέ. Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν ανήκει στην Βρετανία, δεν ανήκει στην Ελλάδα. Είναι το δικό σας νησί. Και είναι πλέον καιρός να το πάρετε πίσω», δήλωσε ο κ. Gale.

Στις παρεμβάσεις τους, Βρετανοί βουλευτές καταδίκασαν την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, και την αποστέρηση του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και περιουσίες τους, και ανέδειξαν την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για λύση.

«Θα έλεγα πως περαιτέρω και πιο αυστηρή πίεση θα ήταν δυνατό και θα πρέπει να εξασκηθεί στην Τουρκία επ` αυτού (απομάκρυνση στρατευμάτων), διότι οι σχέσεις μαζί της είναι πολύ στενές. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αναγνώριση της αδικίας που έλαβε χώρα από την αρχή. Και η αδικία ήταν η εισβολή του 1974», δήλωσε ο Jeremy Corbyn, μέλος του Εργατικού Κόμματος.

«Σε αυτό το χώρο (το Βρετανικό Κοινοβούλιο), η Κύπρος έχει πολλούς φίλους που εργάζονται σε μια διακομματική βάση ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση και στους συναδέλφους μας για τη σημασία το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός φίλος της Κύπρου», δήλωσε η Caroline Nokes. 

«Μια έκκληση για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, καθώς και για διευκόλυνση της διαδικασίας εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Κι ακόμα επανάληψη της έκκλησης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, που θα πρέπει να γίνει κάτω από συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και ειρήνης» δήλωσε ο Chris Stephens.

Ειδικά για την εκδήλωση, ταξίδεψε από την Κύπρο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος, ο οποίος συγκίνησε τους παριστάμενους, αναφερόμενος στην καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων, στη βεβήλωση εκκλησιών και ιστορικών μνημείων, αλλά και στις προσωπικές εμπειρίες του από την προσφυγοποίηση, όταν ήταν μοναχός στο σκλαβωμένο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

«Όταν εγκατέλειψα το μοναστήρι στις 15 Αυγούστου και ενώ πήγαινα με τα πόδια στο διπλανό χωριό, την Έγκωμη, κρυβόμουνα κάτω από τους θάμνους για να αποφύγω να με εντοπίσουν τα (τουρκικά) βομβαρδιστικά. Ακολούθως βρήκα, σε αυτό το χωριό, την Έγκωμη, ένα Ελληνοκύπριο στρατιώτη, ο οποίος είχα πάει για να πάρει κάτι από το σπίτι του, και διασχίσαμε μαζί την Αμμόχωστο, και είδαμε την πόλη άδεια και νεκρή, διότι πλέον κανείς δεν είχε μείνει σε αυτή την πόλη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. 

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Μπορείτε να αντιληφθείτε τον πόνο που αισθάνομαι στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, στο σώμα μου, όταν πριν από δύο χρόνια άκουσα τον Πρόεδρο της Τουρκίας να ανακοινώνει πως θα έρθει στην Αμμόχωστο για να κάνει πικ-νικ, τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου δεν επιτρέπεται να πάει στη δική του την έδρα, στη δική του την ενορία. Αντιλαμβάνεστε αυτό τον πόνο του κυπριακού λαού; Διότι μπορώ να πω ότι εκπροσωπώ όλο τον κυπριακό λαό, αφού κάθε οικογένεια στην Κύπρο έχει τουλάχιστον ένα νεκρό ή τουλάχιστον ένα αγνοούμενο. Προσωπικά, στη δική μου οικογένεια είχαμε πέντε συγγενείς που ήταν αγνοούμενοι, και φυσικά βρήκαμε μόνο μέρος από τα οστά τους και τα παραλάβαμε μέσα σε μικρά κουτιά για να τα θάψουμε».

Στον χαιρετισμό του ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, Ανδρέας Κακουρής, ανέλυσε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο διάλογο, ενώ καταδίκασε την έλλειψη βούλησης από τη διεθνή κοινότητα για επιβολή στην Τουρκία όσων προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ειδικά για την Αμμόχωστο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται μια ιστορία επιτυχίας. Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει αυτή την ιστορία επιτυχίας. Εάν επιτραπεί να οδηγηθεί το θέμα πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να βρεθεί δίοδος προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Και ο στόχος του Προέδρου είναι να προχωρήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στον διορισμό ενός απεσταλμένου. Ενός απεσταλμένου ο οποίος θα συζητήσει με όλες τις πλευρές εκείνα τα κοινά σημεία, τα οποία θα μας επιτρέψουν να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, για την εξεύρεση μιας λύσης», ανέφερε ο κ. Κακουρής.

«Η τουρκική πλευρά προπαγανδίζει τα τελευταία χρόνια υπέρ της λύσης δύο κρατών. Δεν υπάρχουν δύο κράτη στο νησί. Υπάρχει μόνο ένα κράτος. Και αναγνωρίζω τη βοήθεια και την στήριξη, όπως και την πολύ ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διαδοχικά των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου.

Εκτενή αναφορά στις διχοτομικές επιδιώξεις της Τουρκίας έκανε στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου, Βασίλης Μαύρου, ο οποίος προχώρησε σε ιστορική αναδρομή για το Κυπριακό, κατήγγειλε τα σχέδια της Τουρκίας για εξαφάνιση κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου από τα κατεχόμενα, ενώ προέβη σε εκτενή ανάλυση για το ζήτημα των Βαρωσίων, ενημερώνοντας τους παριστάμενους και για τα αποτελεσματα των δράσεων του Συνδέσμου προς τους πολιτικούς φορείς στην Βρετανία.

«Ο Πρωθυπουργός (της Βρετανίας) και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε μαζί τους ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου, κατέστησαν απολύτως ξεκάθαρο ότι και οι δύο στηρίζουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και πρόνοιες όπως για παράδειγμα η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η επιστροφή των προφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο και στην Πύλα, και τη θέση ότι η κυβέρνηση της Κύπρου είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση. Επαναβεβαίωσαν, επιπλέον, την αμέριστη στήριξή τους για μια δικοινοτική, διζωνική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, απορρίπτοντας εμφαντικά την ιδέα μίας λύσης δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Μαύρου.

Ο Βασίλης Μαύρου τόνισε εμφαντικά την απογοήτευση του κυπριακού λαού για το γεγονός ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν έχει προβεί σε ενέργειες ικανές να πιέσουν την Τουρκία. 

«Αυτό που ζητά ο κυπριακός λαός είναι όπως η Βρετανία επιδείξει την αλληλεγγύη και την στήριξή της υιοθετώντας τα δικά της ψηφίσματα για την Κύπρο και βρίσκοντας τρόπους για την εφαρμογή τους. Η Βρετανία θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα  και διεθνή ηγεσία στην επίτευξη της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, η Βρετανία οφείλει να εφαρμόσει τις νομικές υποχρεώσεις της ως η κύρια εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, στα θέματα ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας. Η λήψη μέτρων προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι, πιθανότατα, η μόνη πιθανή επιλογή που υπάρχει τώρα, για να πεισθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Και είναι η κατάλληλη στιγμή να μελετηθούν τέτοιες επιλογές, καθώς οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα παγιώσουν την προσωρινή διαίρεση του νησιού, κατί που είναι παντελώς απαράδεκτο για τον κυπριακό λαό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου», υπογράμμισε ο κ. Μαύρου. 
 
Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου προγραμματίζει περαιτέρω δράσεις τις επόμενες εβδομάδες, όπως μεγάλη πορεία έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στις 14 Νοεμβρίου.