Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΟΥΚΚΙΔΟΥ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Θέμα περί του Αρχηγού της αστυνομίας… τέλος. Και όλα καλά; Μάλλον όλα λάθος και όλα κακά, δεδομένης της διάστασης που είχε πάρει το θέμα δημοσίως, τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά κυρίως των χειρισμών που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα.

«Να θεωρήσετε το θέμα κλειστό. Το ζήτημα είναι λήξαν.» Απάντηση στο ερώτημα εάν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού, με την υπογραφή της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega. Ήταν η ίδια που μόλις προ τριών ημερών δήλωνε αναρμόδια να απαντήσει και στο ελάχιστο ερώτημα για τον Αρχηγό. «Διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πολιτικός διορισμός. Οι αρμοδιότητες του Αρχηγού είναι διαφορετικές από του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.»

Μέσα σε τρεις ημέρες η Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου απέκτησε αρμοδιότητα; Μέσα σε τρεις ημέρες το θέμα την αφορά και του βάζει τίτλους τέλους δημοσίως;

Μάλλον έλαβε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις ακολούθησε πιστά. Γνωστοποίησε δημοσίως ότι το θέμα είναι λήξαν, αλλά λεπτά μετά την πρώτη δήλωσή της, σε παρέμβαση στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, παρέπεμψε σε δηλώσεις που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουδέποτε έκανε. Διότι η αναφορά του Προέδρου το βράδυ της Τρίτης ήταν επί λέξει: «Δεν υπάρχει οτιδήποτε. Όταν υπάρχει ανακοίνωση θα την ακούσετε. Δεν υπάρχει οτιδήποτε, άρα το θέμα να θεωρείται λήξαν στην παρούσα φάση.»

Το όλο θέμα, που απασχολεί τη δημόσια σφαίρα εδώ και πέντε εβδομάδες, έχει αφήσει σοβαρά εκτεθειμένο και τον Αρχηγό της αστυνομίας και την πολιτική προϊστάμενη της δύναμης. Ο χειρισμός των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό ήταν από την αρχή λανθασμένος. Διότι και ο Αρχηγός και η υπουργός θα έπρεπε να είχαν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του Προέδρου την ίδια νύχτα.

Αφού δεν το έπραξαν, το βάρος μεταφέρθηκε αυτόματα στους ώμους του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κι αν η πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη, με βάση και τα όσα μελέτησε στις εκθέσεις γεγονότων που του παραδόθηκαν –για τις οποίες ζήτησε, μάλιστα, και διευκρινίσεις– ήταν να προστατεύσει την υπουργό του, όφειλε να πράξει το ίδιο και με τον Αρχηγό.

Αν δεν είχε έστω στη σκέψη του να παύσει τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, γιατί επέτρεψε την παραφιλολογία, την ονοματολογία και τη δημόσια συζήτηση για το εάν θα προτιμούσε πρόσωπο εκτός αστυνομίας, αν βολιδοσκόπησε νομικό ή νομικούς, εάν έλαβε ή όχι απαντήσεις αρνητικές σε προτάσεις για διορισμό;

Κι αν ήταν μεν στις σκέψεις του η παύση, αλλά η αναζήτηση άλλου ικανού για τη θέση του Αρχηγού δεν απέδωσε, και πάλι όφειλε ο Πρόεδρος να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική του ευθύνη και να δηλώσει δημοσίως ότι στηρίζει και τον Αρχηγό και την πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας.

Για το κύρος της δύναμης και των πέντε χιλιάδων μελών της, για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που είναι ήδη καταρακωμένο, αλλά και για σκοπούς αυτοπροστασίας.

Η υπουργός Δημοσίας Τάξεως μας δήλωσε πως το επόμενο βήμα είναι να συναντηθούν και οι τρεις στο προεδρικό. Και επί τάπητος θα τεθούν το πλάνο αστυνόμευσης, τα πλάνα αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, καθώς και όλες οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Ας τεθεί επί τάπητος και πώς θα αποκατασταθεί το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύνολο της αστυνομίας και την ηγεσία της.