Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 σχολίασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, φιλοξενούμενος στη εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι». Σχολίασε μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός «δεν σημαίνει κάτι». Επανέλαβε την ανάγκη επαναφοράς της επιδότησης για το ρεύμα και τα καύσιμα κατακεραυνώνοντας την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Σχολίασε ακόμα την επιμονή του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και την κόντρα Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα. 

Ποιο ποσοστό υλοποίησης θα έχει ο προϋπολογισμός;

Κληθείς να σχολιάσει τον προϋπολογισμό για το 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε ότι είναι νωρίς να κριθεί, αφού μέχρι στιγμής από πλευράς κυβέρνησης έχουν δοθεί μόνο οι βασικές πρόνοιες. Χρειάζεται ωστόσο να φανεί κατά πόσον αυτά που λέχθηκαν, βρίσκουν έκφραση μέσα στον προϋπολογισμό, σημείωσε.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός «δεν σημαίνει κάτι», αφού όπως είπε ο κ. Στεφάνου,  το πλεονασματικό είναι κάτι το οποίο ορίζεται από το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Στεφάνου όσον αφορά τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Σημασία έχει όχι μόνο ποια έργα συμπεριλαμβάνονται, αλλά και το ποσοστό υλοποίησης που θα έχει ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός, πρόσθεσε.  

Πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια σημείωναν νέα ρεκόρ χαμηλής υλοποίησης, αφού ανακοινώνονταν έργα τα οποία δεν υλοποιούνταν ποτέ.  

Να επανέλθει η επιδότηση στο ρεύμα και στα καύσιμα 

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να επανέλθει η επιδότηση στο ρεύμα και στα καύσιμα. Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που τίθενται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και αντιπολίτευση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα.  

Ως αντιπολίτευση ασκείται πίεση προς την κυβέρνηση, όμως ξεκαθάρισε ότι η βουλή δεν έχει το δικαίωμα να αυξήσει τις δαπάνες και να φέρει ενώπιον των βουλευτών κονδύλια. «Ακόμη και για μέτρα για τα οποία δεν προβλέπονται δαπάνες, υπάρχει πλέον νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.  

Από πλευράς ΑΚΕΛ, θεωρείται ότι θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, σημείωσε. Εξαίρεση είναι ωστόσο η επιδότηση στα καύσιμα και το ρεύμα, όπου κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει η επιδότηση, καθώς η ενέργεια είναι βασική για την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, τόνισε.  

«Εγκλημάτησε» η προηγούμενη κυβέρνηση στα ενεργειακά 

«Εγκλήματα» διέπραξε η κυβέρνηση Αναστασιάδη όσον αφορά την ενέργεια, δήλωσε ο κ. Στεφάνου. Η αδυναμία που παρατηρείται στο δίκτυο της ΑΗΚ, έγκειται στις επενδύσεις που δεν έγιναν για αποθήκευση και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα αρκετή ενέργεια να πηγαίνει χαμένη. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλημάτησε στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να απειλείται σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.  

Παράλληλα καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση, που αρκέστηκε σε «φιέστες και εξαγγελίες», με τελευταίο παράδειγμα το Euroasia, μια συζήτηση η οποία ακόμη συνεχίζεται.   

«Το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τέσσερις φορές την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είχε ως αποτέλεσμα πρόστιμο 300 εκατομμυρίων για ρύπους, κάτι το οποίο μεταφέρεται στο κόστος ηλεκτρισμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.  

Για την κόντρα Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα 

Κληθείς να σχολιάσει την «κόντρα» γενικού ελεγκτή και εισαγγελέα ο κ. Στεφάνου, κρίνει καλύτερο ο έλεγχος να γίνεται με συνεννόηση και προθυμία από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, ώστε να επιτευχθεί διαφάνεια και λογοδοσία.  

Όπως εξήγησε μια διελκυστίνδα νομικής διαμάχης, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μια απόφαση Ανωτάτου, όπου θα κριθεί αντισυνταγματική, δημιουργώντας ένα πρόβλημα που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. 

Απαραίτητη κρίνεται η άρτια συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και ανεξάρτητων θεσμών με τη βουλή, αλλά και ο αλληλοσεβασμός, καθώς είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, ανέφερε.

Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα ο διορισμός απεσταλμένου 

Όσον αφορά το διορισμό απεσταλμένου, ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι η αποστολή απεσταλμένου θα είναι ένα θετικό βήμα, που δεν θα λύσει ωστόσο όλα τα προβλήματα.  

Επανέλαβε ότι θα πρέπει με σαφήνεια να διατυπώνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά οι απόψεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από στο σημείο που έμειναν το 2018, και η ετοιμότητα για συζήτηση εντός του πλαισίου Γκουτέρες.  

Ο μόνος τρόπος να μεταπειστεί η Τουρκία  είναι η συνεχής προσπάθεια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα. «Δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα, αλλά είναι η μόνη επιλογή» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.  

Θα πρέπει ως Κύπρος να θέσουμε μια θετική ατζέντα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες της Τουρκικής πλευράς, χωρίς ως τόσο να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές μας, κατέληξε.