Τηλεόραση Ραδιόφωνο
8706

Προσωπικό κάλεσμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνεργασία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος του λαού του νησιού και της περιοχής, απηύθυνε στην ομιλία του ενώπιον της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στις χθεσινές προκλήσεις του Τούρκου προέδρου από το ίδιο βήμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  σημείωσε με νόημα ότι η διπλωματία των όπλων και οι τακτικές εκφοβισμού ανήκουν στο παρελθόν και δεν είναι μέσα που χρησιμοποιούν ηγέτες με όραμα.   

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Κανείς δεν έχει να κερδίσει από τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις. Εμείς, και οι γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς, έχουμε να κερδίσουμε από τον διάλογο, από τις σχέσεις καλής γειτονίας. Κύριε Ερντογάν, ας συνεργαστούμε καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης. Ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τόλμη και θάρρος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Δεν υπάρχει, και ποτέ δεν θα υπάρξει, άλλη βάση για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος  από αυτήν που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του, υπέδειξε και τις έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης με σκοπό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα Βαρώσια, στις προκλήσεις στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Από το 1974, τα Βαρώσια κρατούνται όμηροι και έχουν καταστεί πόλη-φάντασμα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, οι οποίοι άφησαν τα προς το ζην, τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους ανάμεσα σε εκείνους τους φράχτες. Το είδαμε να γίνεται στις θαλάσσιες ζώνες μας και το είδαμε και πιο πρόσφατα στη νεκρή ζώνη, όπου οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από τις τουρκικές δυνάμεις μας προκάλεσαν φρίκη και μας προειδοποίησαν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο».

Η  «ευθύνη» του ΟΗΕ

Επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας έχουν την ευθύνη να δράσουν ως καταλύτες για την ειρήνη στην Κύπρο, διορίζοντας ως πρώτο βήμα έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, με αποστολή να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή επεσήμανε και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν την προσπάθεια.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η Ένωση μπορεί και πρέπει να δράσει αποφασιστικά, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να προωθήσει την επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη στην Ευρώπη, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και στον κόσμο».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ανέφερε ότι στέλνει μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι ακούει τις εκκλήσεις τους και κατανοεί τις ανησυχίες τους.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Πριν από το ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη, έλαβα μια πληθώρα μηνυμάτων από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, ιδιαίτερα από τη νεότερη γενιά, που με καλούσαν να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου».

Υπογράμμισε ότι η έλλειψη ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο, εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες δημιουργούν αστάθεια με προεκτάσεις πολύ πέραν της Κύπρου. Ως αντιδιαστολή αναφέρθηκε στα σχήματα συνεργασίας στα οποία  η Κυπριακή Δημοκρατία θεμελίωσε με χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις αξίες του διεθνούς δικαίου μπορούν να συμμετάσχουν, ρίχνοντας εμμέσως το γάντι στην Τουρκία.